Social

Diaspora armenească din RM va participa la restaurarea Conacului Manuc-Bey din Hâncești


După realizarea lucrărilor, vor fi restabilite elementele arhitecturale, care sunt necesare pentru realizarea proiectului de restaurare, potrivit lui Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale de Arheologie. Autorul proiectului este cunoscutul arhitect Eugen Bâzgu care, în cadrul unei întruniri, desfășurate ieri la Hâncești de către Consiliului raional, în frunte cu Grigore Cobzac, a prezentat lucrarea sa în prezența mai multor specialiști din raion, Chișinău și București. Așadar, potrivit arhitectului, din lista obiectivelor situate pe teritoriul complexului, fac parte palatul central, Casa Vechilului, conacul Iamandi, Turnul de pază, Biserica armenească, Orangeria de iarnă, un havuz, grajdul, dar și Castelul de vânătoare, singura clădire care s-a păstrat și în care funcționează în prezent Muzeul de istorie și etnografie din localitate. Eugen Bâzgu a apelat la ajutorul diasporei armenești pentru a pune la dispoziție mai multe documente care se păstrează din arhivele din țara lor ale regretatului cercetător Tuterman, fost profesor la Universitatea Tehnică din Chișinău. La rândul lor, Mșan Petrosean, ieromonah, parohul Bisericii armenești din Chișinău și Venera Gasperean, președinta Diasporei armenești din R. Moldova, au promis că vor acorda ajutorul necesar atât cu materiale de arhivă, precum și cu mijloace financiare. În același timp, Eugen Bâzgu a accentuat valoarea inedită a conacului, care i-a fost conferită de arhitectul Alexandru Bernardazzi și de pictorul Ivan Aivazovski (Aivazean).

Totodată, președintele raionului Grigore Cobzac a amintit că scopul proiectului este planificat în contextul proiectelor „Deschiderea traseului turistic transfrontalier prin restaurarea obiectelor de patrimoniu istoric (Vama Veche Leușeni), din care unul de o importanță deosebită este Conacul Manuc-Bey Merzian din Hâncești. În cadrul lui, vor mai fi reabilitate Cetatea geto-dacică și Casa-muzeu „Antonie Plămădeală” din Stolniceni. Traseul turistic transfrontalier va mai cuprinde localitățile Ciuciuleni și Lăpușna din același raion. „Conacul Manuc-Bey este mândria și durerea noastră”, a declarat Grigore Cobzac.

8,6 milioane dolari pentru restaurarea complexului

Costul serviciilor de proiectare al lucrărilor de restaurare a complexului sunt evaluate la 3,1 mln. lei. Conform calculelor prealabile ale specialiștilor, pentru renovarea completă a conacului și amenajarea lui interioară, sunt necesare circa 100 mln. lei (8,6 mln. USD).
Complexul de clădiri ale Conacului-parc „Manuc-Bey Mirzian” din Hâncești este inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531 din 22.06. 1993, ca monument de arhitectură de importanță națională datată din sec. XIX.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *