Cultură

Dicționar de nume: VARTIC

Aceste variante provin de la prenumele de origine ebraică BarTholmaj, cu sensul „fiul lui Tholmai”, Tholmai fiind tălmăcit de unii cercetători din termenul tholmai, cu sensul „plug” sau „agricultor”, de alţii, din grecescul ptolemos „război”. La români forma latină a numelui Bartholomaeus a fost introdusă în secolul al XV-lea, trecând din Ardeal în Moldova, dar fiind atestat numai în forme hipocoristice: Barta, slugă domnească, la 1528, Bartăş, pârgar din Baia, la 1586, Toma Barta, la 1623. În Moldova a predominat forma greco-slavă Vartholomei, cu variantele Vartolomei şi Hortolomei, deşi aceste forme pline sunt atestate rar în documente şi destul de târziu, în funcţie de nume de familie: la 1742, Ion Vartolomeiu Cernat, vornic de Zberoaia, la 1764, Vartolomei Mazereanu, arhimandritul Mănăstirii Putna, tălmăceşte acte domneşti, la 1786, Chirica Vortolomeiu, martor, la 1801, Istrati Hortolomeiu, Andrei Hortolomeiu din Zâmbreni, ot Lăpuşna.

Fiind segmentat în Varto şi Lomei, de la Varto a apărut o serie de hipocoristice şi derivate, atestate şi în alte provincii româneşti: Vârte, Vârtea, Vârtan, pronunţat şi Vârţan, Vârtoc, Vârtic, Vartic, dintre acestea cel mai frecvent atestat în Moldova fiind Vartic < Varto + sufixul diminutival – dezmierdător de origine slavă -ic. Vartic este omonim cu armenescul Vartik < vart „trandafir” şi teoretic ar putea proveni din varta „strajă, pază, gardă”, dar atestările documentare denotă provenienţa din prenumele Vartolomei. La 1529 este atestat Vartic, diac, tatăl lui Petrea Vartic; la 1606, Vartic, fiul lui Toma Brânză, vinde parte din Brânzeni pe Răut, la 1777, Vartic, soţul Dochiei, tatăl Ioanei, vinde două părţi din Dănceni ş. a. Fiind foarte frecvent în circulaţie, de timpuriu este atestat ca patronim, devenit apoi nume de familie: Ionaşcu Vartic, Lupul Vartic, armaş mare; Vasile Varticu, Ştefan Vartic, mazil din Orhei, Iordachi Vartic. Persoane cu numele Vartic au ocupat diferite funcţii: slugă domnească, armaş, ceaşnic, hatman, pârcălab de Hotin, vistiernic, vornic mare de Ţara de Sus, vornic de Ţara de Jos etc. De la numele Vartic a apărut şi numirea de localitate Varticeani: Vartic, slugă domnească, stăpân în Andreicăuţi – Varticeani.

Azi, în republică, cu numele Vartic sunt înscrise 1360 de persoane, cu numele Vârţan – 48 de persoane, cu numele Varticean – 20 şi Varticeanu – 4 persoane. 

Maria Cosniceanu, doctor în filologie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *