Dieta care îţi revigorează organismul după boală
Optaţi pentru alimente a căror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Iaurtul reprezintă un aliment-medicament ce nu trebuie să lipsească din dieta convalescenţilor.
Convalescenţa reprezintă perioada de recuperare de după o anumită boală, o perioadă de tranziţie în care organismul se întremează, ajungând treptat la starea de sănătate maximă, cea de dinainte de boală. Se ştie că alimentaţia deţine dintotdeauna rolul principal atât în menţinerea sănătăţii, cât şi în refacerea acesteia. Nu se poate ajunge la o recuperare deplină doar prin respectarea tratamentelor medicamentoase recomandate de medic, ci acestea trebuie însoţite şi de un regim alimentar echilibrat.
Prin urmare, regimul alimentar specific perioadei convalescenţei trebuie să fie unul bogat în substanţe hrănitoare, care să tonifice şi să întărească organismul, stimulând capacitatea acestuia de regenerare şi vindecare. Chiar dacă dieta specifică convalescenţei variază în funcţie de tipul bolii de care a suferit persoana respectivă şi ca atare necesităţile nutriţionale sunt şi ele diferite de la caz la caz, există însă anumite reguli, restricţii şi recomandări alimentare generale de care trebuie neapărat să ţineţi cont dacă doriţi să acceleraţi procesul de vindecare.
În această perioadă de redobândire a sănătăţii fizice şi psihice de dinainte de boală, consumaţi alimente apreciate pentru capacităţile lor de vindecare a organismului şi de întărire a sistemului imunitar. Deoarece funcţiile organismului nu au revenit în totalitate la capacităţile maxime, optaţi pentru alimente ale căror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Optaţi, aşadar, pentru alimente plăcute la gust, cu un conţinut vitaminic şi mineralic ridicat. Este recomandat să creşteţi aportul de legume şi fructe ce conţin vitaminele A, C şi E sau de minerale precum fier, zinc sau magneziu, ce diminuează stările de oboseală fizică sau nervoasă, favorizând fortificarea organismului.
Morcovii, usturoiul (consumat cu moderaţie), legumele rădăcinoase, carnea de peşte albă sau de pui, supele concentrate de legume (cea de ţelina este excelentă), salate de fructe (kiwi, struguri, citrice, fructe de pădure – fructe proaspete bogate în vitamina C), sucurile obţinute din fructe şi legume proaspete, fără adaosul unor îndulcitori precum zahărul, nu trebuie să lipsească din dietă în perioada de recuperare după boală. Spanacul, ştevia sau urzicile sunt indicate mai ales pentru efectul lor de detoxifiere şi de curăţare a sângelui şi datorită aportului de minerale. Pe de altă parte, evitaţi să consumaţi mâncăruri foarte grase, prăjeli (ouăle trebuie preparate prin fierbere, nicidecum prin prăjire), carne roşie, alimente amare, foarte acre sau usturoiate, precum şi alimente ultraprocesate ca zahărul, pâinea albă (ce conţine faină albă rafinată) sau orezul decojit.
O linguriţă de miere dimineaţa pe stomacul gol are un efect pozitiv asupra organismului. Se ştie că mierea conţine numeroase substanţe biologice active, contribuind, în acelaşi timp, la stabilizarea tensiunii arteriale şi la grăbirea procesului de vindecare. În plus, conţine o cantitate de antioxidanţi similară unor alimente precum merele sau spanacul. Printre condimentele permise şi recomandate se numără cimbrul şi busuiocul.
Iaurtul este un aliment-medicament ce nu trebuie să lipsească din dieta convalescenţilor. Consumaţi iaurt natural, fără îndulcitori sau arome de fructe, căci reprezintă o sursă importantă de calciu şi proteine, stimulând sistemul imunitar şi ajutând, în acelaşi timp, la refacerea florei intestinale. De asemenea, feriţi-vă să consumaţi băuturi acidulate (chiar şi apă minerală, dacă este carbogazoasă), băuturi foarte reci sau conţinând cofeină, carne de porc sau caşcaval, mazăre, fasole boabe. Consumaţi câteva migdale pe zi. Acestea sunt benefice pentru creier şi sunt bogate în magneziu, fier şi vitamine din complexul B. De asemenea, laptele de migdale constituie un adevărat tonifiant natural pentru organism.
www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!