Externe

Dimensiunea europeană a definit constant cooperarea dintre România şi R. Moldova

Sărbătorirea la Chişinău a Zilei Naţionale a României mă pune în situaţia privilegiată de a evoca, fie şi succint, elemente esenţiale ale relaţiei noastre bilaterale. Mă obligă această ocazie specială, dar şi faptul că celebrăm acum 20 de ani de la stabilirea raporturilor diplomatice bilaterale.

România a fost primul stat care a recunoscut Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova şi, prin declaraţia solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, a înscris relaţiile dintre cele două state frăţeşti în contextul transformărilor democratice din Europa începutului anilor ’90.
Dimensiunea europeană a definit constant cooperarea dintre ţările noastre. România şi-a dorit ca procesele de apropiere de Uniunea Europeană ale celor două state să se sincronizeze pentru ca cetăţenii ambelor ţări să beneficieze în comun de efectele benefice ale europenizării. În alţi termeni, ne-am dorit mereu ca Europa să ne unească şi ca aspiraţia europeană comună să stimuleze cooperarea noastră.

Nu e, prin urmare, surprinzător că ţara mea a fost în ultimii ani unul dintre suporterii constanţi ai asocierii politice şi integrării economice europene ale Republicii Moldova. Mai mult decât atât, se poate afirma că, începând cu 2009, procesul de europenizare a constituit esenţa cooperării noastre bilaterale. Tot ceea ce am făcut în domeniul politic, cultural, economic, consular, al drepturilor omului şi societăţii civile, în privinţa justiţiei şi a întăririi capacităţii administrative, ei bine, toate acestea au avut un obiectiv comun: sprijinirea reformelor europene în Republica Moldova. Un bilanţ sumar demonstrează că practic nu există instituţie publică, centrală sau locală, în Republica Moldova care să nu fie angajată într-o relaţie, formalizată sau informală, cu instituţii similare din România.

Mi-ar fi imposibil ca într-un răstimp rezonabil să fac sinteza cooperării noastre în 2011. În al doilea rând, mi s-ar părea nepotrivit să vorbesc acum despre meritele României, fiindcă cele pe care le-am realizat ar fi fost probabil cu neputinţă, sau mai dificile, în lipsa deschiderii autorităţilor de la Chişinău şi în absenţa hotărârii lor de a da acestei ţări un viitor european. E poate neobişnuit în asemenea ocazii, dar aş prefera să trec succint în revistă meritele Republicii Moldova şi nu ale ţării mele.

În 2011, Republica Moldova a avansat decisiv în negocierile privind Acordul de Asociere şi a încheiat pregătirile pentru demararea dialogului conducând la crearea unei Zone Aprofundate de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize de scurtă durată, Guvernul de la Chişinău a făcut progrese remarcabile şi va putea trece în curând la etapa a doua a acestui proces. Prin comparaţie cu state aflate în procese similare, profesionalismul şi rapiditatea demonstrate de autorităţile de la Chişinău în dialogul cu UE sunt cu adevărat unice.

În acest an, RM a încheiat negocierile şi a parafat Acordul privind spaţiul aerian comun cu Uniunea Europeană, un gest politic major care va aduce rapid avantaje concrete cetăţenilor moldoveni. Tot în 2011, Republica Moldova s-a integrat în comunitatea europeană a ştiinţei şi cercetării, fiind astfel prima şi singura ţară din Parteneriatul Estic admisă ca partener în Programul Cadru 7 pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică.

Prin profesionalismul cu care s-a angajat în dialogul complex cu UE, RM a demonstrat că are capacitatea de a fi un actor responsabil al comunităţii internaţionale. Chişinăul este astăzi unul dintre membrii respectaţi ai Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite şi exercită cu succes preşedinţia Comunităţii Energetice Europene. Ca stat dunărean şi angajat în problematica regională, Republica Moldova a demonstrat că ştie să îşi optimizeze resursele de cooperare şi dezvoltare cu toţi partenerii.

Republica Moldova este astăzi cu adevărat ceea ce toţi prietenii ei, mai cu seamă România, şi-au dorit dintotdeauna: un partener eficient, ambiţios şi predictibil. România este astăzi un susţinător angajat al tuturor proceselor de reformă, modernizare şi progres democratic demarate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Avem astfel sentimentul că răspundem dorinţei unei largi majorităţi a cetăţenilor moldoveni, care asociază viitorul Republicii Moldova cu valorile de libertate şi prosperitate specifice Uniunii Europene.

De Ziua Naţională a României, este un privilegiu să adresez autorităţilor de la Chişinău cele mai fraterne felicitări pentru reuşitele cooperării noastre din 2011 şi asigurarea că le vom fi mereu alături, la bine şi la greu. La mulţi ani tuturor!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *