Opinii și Editoriale

Din nou poezie

Astfel am putut descoperi o poetă cum e Catharina Gripenberg (Finlanda), care a citit câteva poeme superbe, cu un fin substrat psihologic – poemul despre cumnații ei îl voi avea multă vreme în minte. Tot la lectură am putut afla că nu doar poveștile, spuse la bere sau cafea, de Alvin Pang (Singapore) sunt ca niște filme, ci și poeziile lui. M-am bucurat de imaginile din poezia semnată de Tomasz Mielcarek (Polonia), care mă făceau să îmi imaginez cum arată Polonia, sau de sensibilitatea lui Nikola Madzirov (Republica Macedonia), pe care am avut plăcerea să îl ascult și la Sibiu cu un an în urmă. Texte de-ale lui puteți citi online pe Tiuk!. Poezia socială a lui Enes Halilovic (Serbia) a stârnit zâmbete triste, tot zâmbete au stârnit și poemele lui Karlis Verdins (Letonia), doar că deloc triste. Bon appetit e de asemenea un poem antologabil, ce rămâne în minte. La aceeași lectură mi-au rămas întipăriți peștii din poemul semnat de Marilar Aleixandre (Galicia). M-am putut amuza la gândul că Yang Lian (China) era o variantă chineză a lui Emilian Galaicu-Păun. De la aspect până la lucrătura elaborioasă a textelor.
Seara a fost una extrem de reușită. Am descoperit poeți pe care îmi doresc să îi citesc integral. De la cel dintâi poet care a citit, până la cel din urmă (Anastassis Vistonitis, Grecia), cititorul a putut selecta, s-a putut bucura de poezie, una pe care e mai greu să o găsești în limba română în librării sau pe internet.

Mi-a părut rău că am ratat spectacolul „DADA 100”, unde au participat mulți alți scriitori de peste hotare, dar până la urmă, cu mai mult, cu mai puțin, m-am întors din București cu bateriile încărcate. Și, da, după cum bănuiți, visez încă la un Chișinău poetic!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *