Diplomăritul
Citind această ştire, mi-am amintit o discuţie avută zilele astea. Despre cea mai înfloritoare afacere moldovenească. Hai să îi spunem „diplomărit”. Reformele din învăţământ îşi propun tot felul de schimbări, mai puţin criteriile de acordare a unei diplome. Nu cunosc în R. Moldova nicio persoană între 25 şi 35 de ani fără diplomă de studii superioare. E de bine?
E de bine până la un punct: până în momentul în care stai de vorbă cu un licenţiat şi observi că nu ştie să vorbească. Că nu ştie ce a învăţat. În alte ţări se pierd oameni valoroşi pe drum din cauză că sistemul universitar e prea costisitor. Există mult mai puţine locuri bugetate, iar cele cu plată sunt mult mai scumpe decât la noi. E o pierdere. Însă cu atât mai mult mi se pare că avem de pierdut în momentul în care diploma nu mai garantează competenţele celui licenţiat.
Se discută mult despre profesorii pensionari din R. Moldova. De ce primesc în continuare ore? De ce nu fac loc tinerilor licenţiaţi? Fiindcă directorii şcolilor sunt cei care se tem să renunţe la vechea „gardă”. Fiindcă directorii nu au încredere în proaspeţii absolvenți. E trist, dar e adevărat.
Cred că, dacă s-ar calcula numărul de licenţiaţi din toate ţările europene, Moldova ar ieşi printre primele trei locuri, alături de România, evident. E de bine? Eu cred că nu. Eu încă mai cred că o diplomă ar trebui să reflecte nişte competenţe dobândite, dar nu probabilitatea unor competenţe.
În ziua de azi, când arăţi cuiva o diplomă, te priveşte suspicios. Eventual îţi spune: „Ne lămurim noi”. Aşa că, până la descentralizare, mi-ar plăcea să văd pus la punct un sistem serios de triere a absolvenţilor. Să fiu asigurată că un tânăr licenţiat e un tânăr competent. Fiindcă de multe ori am văzut reportaje cu absolvenţii facultăţilor care nu au unde să muncească, însă, dacă suntem sinceri, ne putem da seama că, în situaţia în care toţi moldovenii ar fi angajaţi după diplomele prezentate, am fi o ţară de medici, avocaţi, contabili, miniştri şi profesori. Incompetenţi.
Vă întreb din nou: e de bine?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!