DIPLOME speciale pentru absolvenţii care studiază în două limbi
Declaraţia îi aparţine directorului adjunct al Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Valentina Miron şi a fost făcută în cadrul seminarului naţional de totalizare a Proiectului „Clasele bilingve din Moldova”, organizat de către Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) care a făcut astăzi o analiză a celor 12 ani de activitate.
Prezentă la eveniment Tatiana Potîng felicitat reprezentanţii Agenţiei, şi managerii şcolari, pentru succesele obţinute în procesul de instruire bilingvă şi pentru faptul că absolvenţii acestor clase reprezintă R.Moldova în cele mai prestigioase universităţi francofone din lume: „Acest proiect trebuie continuat deoarece, profesorii care predau în clasele bilingve constituie o castă de cadre didactice, potenţialul cărora trebuie valorificat la maximum. Acest proiect corelează perfect cu proiectul de instruire multilingvă, pilotat, de către Ministerul Educaţiei, în 10 şcoli alolingve din ţară, unde mai multe discipline şcolare sunt predate în limba română. În acest context, schimbul de experienţă, de metode didactice va fi de un real folos la eficientizarea învăţării, de către elevi, a limbilor”, a menţionat viceministrul educaţiei.
Claudia Vişan, şeful proiectului Clase Bilingve, a informat că, actualmente, absolvenţii programului primesc „Certificatul Francez”, care facilitează înmatricularea acestora în universităţi francofone atât din Franţa, cât şi din alte ţări ale lumii. Ei se mai pot integra în una din cele şase filiere francofone de învăţământ, susţinute de către AUF şi universităţile moldoveneşti (medicină, drept, tehnologii alimentare, informatică, economie, gestionarea întreprinderilor).
În prezent în republică în cele 141 de clase bilingve învaţă 3.908 de elevi din 9 licee situate în 7 oraşe ale ţării.
A.C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!