Actualitate

Directia este mai buna

Plasate intr-un context care sa faca diferentierea, rezultatele furnizate de ultimul Barometru de Opinie Publica (BOP) demonstreaza ca tot mai multi moldoveni cred in fortele proprii, in noua conducere si in viitorul mai bun al RM. Drept dovada, vom etala raspunsurile obtinute de BOP in noiembrie 2009, comparate cu cele din iulie a aceluiasi an, la intrebarea: „Credeti ca in tara noastra lucrurile merg intr-o directie buna sau merg intr-o directie gresita?”.

Directia este buna, considera astazi 29,1% din moldoveni (fata de 19,6% din vara). Deci, numarul optimistilor a crescut cu aproape 10%. Directia e gresita – sunt de parere 54,6% din respondenti (in iulie erau 67,4%). Ochiul liber vede ca armata pesimistilor s-a redus cu 13%…

Dar aceasta comparatie pe general inca nu exprima adevarata stare de spirit in societatea in care moldovenii sau romanii constituie circa 80%. Privind cu atentie peste ceea ce crede majoritatea titulara, constatam ca numarul celor care considera ca lucrurile in RM merg in directia buna a crescut de la 16,1%, in iulie, la 32,7% in noiembrie. Spre directia gresita indica azi 51% fata de 71,9% de moldoveni pesimisti. Astfel, BOP constata ca, in doar patru luni de la eliminarea comunistilor de la putere, perceptia cetatenilor ca treburile in RM merg pe directia cea gresita atesta cel mai scazut rezultat din ultimii trei ani (cu exceptia celor 50,50% in octombrie 2008, influentate de valul de promisiuni electorale ale fostei guvernari).

Dar ce reflecta aceste cifre la nivel de comportament? Reflecta o stare de spirit, o adeziune la eforturile actualei guvernarii, o reactie la atitudinea partenerilor externi ai RM si un credit de incredere pe care si-l asuma fiecare aparte sau in comun. Or, nivelul acestui trend negativ de 54,6% este mai degraba oglinda dispozitiilor de asteptare, de expectativa, de nerabdare chiar sau de scepticism ori de aversiune si incrancenare. Suntem convinsi ca populatia RM ar fi considerat in proportie de 90% ca „in tara noastra lucrurile merg intr-o directie buna”, daca ar fi fost ales la timp presedintele republicii, daca cei care au pierdut in iulie ar fi inteles ca oamenii nu-i mai doresc la putere – pentru ca, la doar zece zile pana la alegerile din 29 iulie, 67,4% dintre cetateni considerau ca RM merge pe o cale gresita…

Astfel, cel mai mare numar de sustinatori ai directiei de dezvoltare, atestat in ultimii trei ani, precum si cel mai mic numar de critici ai cursului noii guvernari, marcheaza renasterea unei sperante. O speranta firava, care va trebui sa treaca examenul de la cumpana a doi ani de criza profunda in care a fost adusa RM, sa sustina testul rabdarii pe care l-au trecut celelalte tari post-sovietice si care azi sunt parte a UE. Iar pentru ca aceasta speranta sa fie permanent alimentata cu adevaruri, fie si crude uneori, despre costuri si eforturi, este necesar ca societatea civila, la indemnul si cu sustinerea guvernului, sa demareze o adevarata ofensiva de Educatie Europeana a populatiei RM.

Sa inceapa, de exemplu, cu lectii de alfabetizare europeana in localitatile care intra in raza micului trafic de frontiera cu Romania: lectii sau cursuri, sau mese rotunde despre cum se intocmeste un proiect pentru accesarea unui grant din fondurile rezervate de UE pentru cooperarea transfrontaliera, despre structurile europene, despre ce fel de marfuri si in ce fel de cantitati si ambalaje pot fi vandute in spatiul european, despre pretul pamantului in UE de azi si de maine etc. Astfel ca, in fiecare primarie din acele peste 600 de localitati sa existe cel putin un vorbitor de limba engleza, franceza ori germana, un om care pricepe la computer, sa fie abonate reviste despre UE si sa existe… o mica alianta pentru integrarea europeana. Cel putin pentru inceput. Pentru ca stiti de ce?

Pentru ca BOP atesta ca 33 la suta dintre moldoveni n-au aflat despre existenta premierului britanic Gordon Brown, 28 la suta nu stiu nimic despre premierul italian Silvio Berlusconi si nici despre cancelarul german Angela Merkel, iar de presedintele francez Nicolas Sarkozy nu au auzit 23 la suta dintre moldoveni.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *