Disperarea bate criza
Să recapitulăm, fără emoții, fără implicare: protestele Platformei DA au început în urma celor ale unioniștilor. La primul și la următoarele proteste au infirmat bârfele conform cărora vor să popularizeze o platformă civică pe care să o transforme în partid. Au afirmat că nu vor partid, vor doar platformă civică. La cel mai de succes protest al lor i-au îmbrâncit pe Tinerii Moldovei, le-au luat pancartele și le-au spus că nu e timpul să discute despre unire. În nici jumătate de an (de la 6 septembrie) au anunțat că vor să ajungă neapărat partid și să intre la guvernare, chiar dacă asta se va face alături de Dodon și Usatîi. Apoi Andrei Năstase a afirmat că nu e timpul pentru parcursul european. Că un an, un an și jumătate, pune batista pe țambal, participă la „reformele" interne alături de oamenii Moscovei. Dodon și Usatîi au sărit ca arși și au spus că nu intră în detalii, dar că intențiile lor, cunoscute de noi toți, nu s-au schimbat deloc. Adică ei rămân limpede pentru uniunea vamală.
Să analizăm aceste schimbări fără să spunem sunt de o parte sau de alta. Să vedem pur și simplu care au fost schimbările de poziție ale liderilor Platformei DA în nici jumătate de an! Eu am înțeles următoarele lucruri: nu e timpul să vorbim de unire și nu e nevoie să rămânem în parcursul european, dar a fost timpul să bată mâna cu oamenii Moscovei și a fost nevoie să pună "batista pe țambal". Oare Roșca atunci când a dat mâna cu Voronin ce raționament a avut, nu cumva unul similar? Îi rog pe toți cei care merg la proteste să își răspundă lor înșiși cu mâna pe inimă: au fost de acord să se alieze cu Dodon și Usatîi? Au fost de acord să lase de o parte, fie și temporar, parcursul european al Moldovei?
Haosul în Moldova bate orice scenariu. Eu pot să vă spun cu mâna pe inimă că nu sunt susținătoarea actualei guvernări, dar nici nu o să acord o încredere mai mare lui Dodon și Usatîi sau unei platforme-partid care în patru luni și-a schimbat direcția, și-a încălcat promisiunile. La o emisiune de la Jurnal TV a fost sunat în direct europarlamentarul român Cristian Preda. Ei, bine, europarlamentarul a avut altă opinie. A insistat asupra unor lucruri pe care le-aș rezuma astfel: guvernul trebuie silit să facă reforme, nu e momentul pentru o alianță cu partidele prorusești. A fost întrerupt de prezentator, apoi au închis telefonul și au continuat discuția ca și cum cealaltă opinie nu a existat.
Aici e punctul nevralgic care sporește criza din Moldova: susținătorii platformei DA se comportă exact ca la emisiunea TV. Ca și cum cealaltă opinie nu există, iar dacă există e una cumpărată. Văd un discurs înfricoșător de dictatorial. Adică dacă nu împărțim aceeași opinie cu ei, înseamnă că am fost cumpărați. Nu mai e loc de diversitate, nu mai e loc de Europa, nu mai e loc de sila față de Usatîi și Dodon. Discursul e unilateral, iar ei sunt poporul. Ei sunt poporul, cei 20.000 de protestatari (împărțiți între cele trei partide sunt 7.000 de căciulă). Ceilalți, care nu vor cu nici un chip un guvern moscovit și antieuropean, nu sunt poporul și nu au voie să se exprime, sunt toți cumpărați.
Vă amintiți când Ghimpu a primit numele de Iuda? Cu mult înainte de aberanta propunere a lui Plahotniuc pentru postul de premier. Dar ce înjurături și-a luat când a spus că va semna cu cei șapte foști comuniști! Adică foștii comuniști sunt răi, dar Dodon și Usatîi sunt buni? Ori platforma DA își minte sprijinitorii, ori nu se pricepe la politică. Nu poți să începi proteste masive și costisitoare pentru, așa cum afirmau în septembrie, un adevărat parcurs european, dar apoi să dai mâna cu opoziția prorusă.
PD e fals proeuropeană, da, e adevărat. Dar nu deschis antieuropeană. Partenerii externi ai Republicii Moldova de astăzi sunt occidentalii, iar ei pot pune presiune pe guvern în vederea implementării reformelor. Pe când Rusia nu va face asta niciodată. Ce să așteptăm de la ruși care la TV au spus că România vrea să intre (acum!) cu armata în Moldova? Nu, ați văzut cu ochii voștri, România nu intră cu armata și nu pune embargouri, însă i-a pus următoarea condiție lui Filip: înainte de a primi vreun ban din România, să aplice reformele europene. Iar Filip nu va avea de ales, pentru că deja nu are de unde plăti salariile și pensiile. Ca să nu se dărâme guvernul lor sunt obligați efectiv să respecte condițiile puse de România și Europa.
Oameni buni, analizați la rece informațiile pe care le aveți. Întrebați-vă sincer ce vă doriți pentru țara asta. Vreți cu Rusia? E dreptul vostru și asta nu înseamnă că sunteți cumpărați. Vreți cu Europa, e de asemenea dreptul vostru. Vreți proteste, nu vă oprește nimeni și, personal, cred cu tărie în sinceritatea oamenilor ieșiți în stradă, chiar dacă am probleme cu liderii lor, cu schimbarea macazului, cu înfrățirea moldo-rusă (și nu îi am în vedere pe concetățenii noștri ruși de bună-credință, ci proiectele politice moscovite). Dar să nu credeți că adevărul și dreptatea stau acum într-o singură parte sau mai stau în vreuna. Pentru că în haosul de azi, doar luciditatea ne poate salva.
Moni Stănilă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!