Economie

Uzina Metalurgică din Râbnița a primit refuz de a obține autorizație privind gestionarea deșeurilor

Agenția de Mediu a refuzat acordarea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgică de la Râbnița, unica întreprindere care prelucrează deșeuri de metale, căreia i-a fost prelungită autorizația în mai multe rânduri în ultimele luni prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), din cauza constatării unor neconformități și necesitatea de ajustare a condițiilor tehnice, transmite Zdg.md.

Astfel, conform avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului 26 august, pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesară înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal de control din 23 august și ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova, se menționează în decizia Agenției de Mediu din 26 august.

„Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Rîbnița)”, se menționează în document.

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată Uzine, este valabilă până pe 31 august curent. O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri, 29 iunie, de către membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Uzina Metalurgică de la Rîbnița, importator de deșeuri metalice din UE, se află sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău, dar, de facto, este controlată de administrația separatistă și face parte din așa-numita „proprietate de stat”. Până în 2015 aceasta era proprietatea holdingul rusesc „Metallinvest”, deținut de omul de afaceri Alişer Usmanov. După ce a întâmpinat mai multe probleme economice, uzina a fost vândută autorităților nerecunoscute de la Tiraspol.

Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița în 2021 a importat deșeuri metalice din UE, deși nu a deținut autorizație de mediu care i-ar fi permis să facă, legal, acest gen de activitate. În cadrul anchetei, ZdG a scris privind piața metalelor că Uzina solicitase două autorizații de mediu, dar Biroul de Reintegrare susținea că nu se permite acolo accesul inspectorilor de mediu.  

De asemenea, pe 11 aprilie 2022, o companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsea într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent.

Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportator și distribuitorul exclusiv al acesteia.

Sursa: Zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Unde este posibil in lume ca un regim separatist, ce nu recunoaste organele de drept ale unui stat, sa fie scutit de taxe de catre acesta?
    Nu miroase oare a coruptie din partea actualei guvernari? De ce nu le cer separatistilor lichidarea posturilor ilegale vamale, in caz contrar sa le fie retrasa stampila pentru export?
    Am fost mintiti 30 de ani de catre guvernarile corupte, mai ramanem mintiti si de catre PAS?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *