Actualitate

DOC/ Duma de Stat a Rusiei cere Guvernului de la Moscova informații privind „măsurile de răspuns la reținerea și deportarea din Republica Moldova a unor cetățeni ruși”

Documentul a fost publicat de căte deputatul rus Constantin Zatulin, care a fost și inițiatorul solicitării. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților din Duma de Stat, în ședința din 16 decembrie.

Astfel, deputații cer premierului Mihail Mișustin să prezinte Comitetului Dumei de Stat privind CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții și Comisiei de control a Dumei de Stat informații privind punerea în aplicare a propunerilor conținute în Declarația Dumei de Stat de la 16 iunie 2021 „Despre planurile și acțiunile Republicii Moldova și Ucrainei, care duc la perturbarea soluționării conflictului transnistrean”.

În ajunul „alegerilor” din regiunea transnistreană, care au avut loc pe 12 decembrie, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor civile din Rusia și membri ai organizațiilor pentru drepturile omului nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat situația.

„Experții individuali care doresc să participe la așa-numitele "alegeri" trebuie să se comporte ca un oaspete binevenit. Democrația este respectarea legilor și a comportamentului respectuos. Iar noi i-am avertizat politicos pe toți dinainte”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al ministerului.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a comentat cazul cetățenilor ruși care nu au fost lăsați să intre în Moldova.

„Indiferent de motivele reale ale interzicerii, blocarea de către autoritățile moldovenești a contactelor dintre reprezentanții societății civile din țările noastre se îmbină cu greu cu declarațiile de pregătire pentru un dialog normal, constructiv, pragmatic cu Rusia. Sperăm că Chișinăul va renunța la asemenea pași neprietenos, care cu siguranță nu vor rămâne fără reacție, și se vor concentra pe dezvoltarea cooperării moldo-rusești”, a spus Zaharova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *