DOC. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, acționat în judecată. Reclamații au solicitat prejudicii morale în valoarea de 10 mii de lei
Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a fost acționat în judecată de 15 foști angajați de la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM). Aceștia și fostul șef al instituției, Dumitru Stăvilă, declară că Buzu le-a lezat onoarea și demnitatea profesională. Se întâmplă după ce ministrul și-a expus public opinia privind integritatea instituțională a ISM, dar și a unor angajați. Judecătorul a restituit cererea, constatând lipsa de substanță și argumentare a acesteia, informează Anticoruptie.md și Realitatea.md.
Un grup de foști angajați, în frunte cu ex-șeful ISM, Dumitru Stăvilă, l-au acționat în instanță de ministrul Muncii, Alexei Buzu, în data de 4 mai 2023. Aceștia sunt nemulțumiți de comentariile pe care le-a făcut ministrul în privința eficienței instituției și a unor angajați în combaterea muncii la negru. Într-un material publicat de Ziarul de Gardă, Buzu a accentuat că „peste 30 la sută dintre angajații Inspecției Muncii au plecat după evaluare”, fiind vorba despre cazuri de lipsă de integritate și performanță profesională.
De asemenea, reclamanții au solicitat și dezmințirea informației, calificând-o drept una falsă, și totodată au cerut fiecare prejudicii morale în valoarea de 10 mii de lei. Totuși, judecătorul a evidențiat faptul că în cerere nu a fost expusă clar motivarea acțiunii și pretențiile reclamanților. Plângerea a fost restituită pentru a fi înlăturate neajunsurile. În caz contrar, va avea aceeași soartă ca și prima.
Alexei Buzu a declarat în repetate rânduri că nu este mulțumit de prestația Inspectoratului de Stat al Muncii, mai ales în ceea ce privește contracararea fenomenului „salariului în plic”. Oficialul a declarat că instituția trebuie profund reformată, deoarece se află „într-un somn profund de ani de zile”.
La sfârșitul anului 2022, a fost modificat și cadrul legal, iar inspectorii muncii au obținut un mandat mai larg pentru realizarea controalelor inopinate. Anterior, persoana juridică supusă verificărilor trebuia notificată, iar inspectorii nu aveau access la toate datele.
Paralel, în luna aprilie curent, a fost anunțat un concurs pentru suplinirea a 25 de funcții de inspectori. Viitorii angajaţi vor fi instruiţi peste hotare şi vor avea la dispoziţie un sediu nou şi modern. Astfel, autoritățle speră să atragă personal calificat pentru a combate munca la negru în Republica Moldova, din cauza căreia statul pierde anual aproximativ 15 miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!