Social

DOC. Șefa statului Maia Sandu a promulgat legile care se referă Consiliul Suprem de Justiție

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și legea privind evaluare externă a magistraților și candidaților la funcția de judecător al CSJ, scrie Vocea Basarabiei.

Astfel, prima lege promulgată de șefa statului prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.

Cea de-a două lege promulgată prevede ca judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Scopul acestei inițiative este sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *