Actualitate

DOC/ Stadionul Republican urmează să ajungă în proprietatea Ambasadei SUA

Guvernul Republicii Moldova și SUA vor încheia un „Memorandum de înțelegere”. De cealaltă parte, APP urmează să determine valoarea terenului de proprietate a statului, dar și să instituie un grup de lucru, care să aprobe mărimea prețului lotului de pământ.  

Potrivit documentului, SUA vor solicita, iar Guvernul Republicii Moldova va depune toate eforturile de a facilita, aprobarea în scris de la Primăria mun. Chișinău și alte autorități corespunzătoare în decursul a 12 luni după semnarea prezentului Memorandum ca SUA să poată finanța și construi drumuri de acces și benzi de circulație asociate de întoarcere de-a lungul tuturor celor patru granițe ale Terenului și să poată menține acces bi-direcțional de pe Teren spre cele patru străzi.

De cealaltă parte, SUA se angajează să renoveze și să repare porțile, care au valoare istorică, intrarea și spațiile asociate acesteia. În plus, SUA vor rezerva o parte din teren pentru spații de parcare accesibile publicului, ale căror design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova și profesioniștii locali în design și care va fi încheiat după finalizarea tranzacției, cât mai curând posibil și fezabil în mod rezonabil, pentru Statele Unite ale Americii.

De aseemenea, SUA și Guvernul Republicii Moldova vor conveni, asupra unui nume pentru spațiul parcului care să reprezinte relația dintre țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit cu care părțile sunt de acord, se mai menționează în document.

În cele din urmă, SUA vor avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expoziții de artă, evenimente, sau alte activități culturale. Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel.

Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. Parlamentul a decis în 2018, când la putere erau democrații, să transmită proprietatea Ambasadei americane pentru construcția unui nou sediu terenul de 5 hectare. Decizia a fost contestată la Curtea Constituțională, care a decis în iulie 2021 să declare inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA.

Potrivit deciziei, terenul rămâne în proprietatea Stadionului Republican.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *