DOC. Trebuie sau nu scos Partidul „Șor” în afara legii: Opinia Comisiei de la Veneția a fost făcută publică
Curtea Constituțională este instituția care are ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea Constituției și compatibilitatea cu aceasta a legislației naționale sau a deciziilor și actelor emise de instituțiile statului.
Scoaterea unui partid în afara legii „constituie o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, însă statele nu sunt în general împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar interzicerea, dizolvarea sau impunerea altor măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor partide politice”, scrie Ziarul Național.
Concluzia a fost exprimată de Comisia de la Veneția și publicată luni, 19 decembrie, după ce Guvernul de la Chișinău a solicitat o expertiză în acest sens vizavi de o eventuală decizie privind constituționalitatea Partidului „Șor”.
„Comisia de la Veneția notează că declarația de neconstituționalitate a unui partid politic va constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, așa cum este protejat de articolul 11 CEDO și, în consecință, trebuie să o facă respectând cele trei cerințe ale restricțiilor legale, adică cerințele de legalitate (prevăzute de lege), legitimitate (urmează un scop legitim), necesitate și proporționalitate (este necesar într-o societate democratică). Cu privire la acțiunile care ar putea duce la declararea neconstituțională a unui partid și la întrebarea dacă declarația de neconstituționalitate va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, considerăm că Curtea Constituțională este mai bine poziționată să evalueze dacă există o „necesitate socială puternică” de a declara partidul neconstituțional cu privire la una sau oricare dintre motivele enumerate la articolul 41 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova”, concluzionează Comisia de la Veneția.
Vă amintim că Guvernul a depus la începutul lunii noiembrie curent o solicitare la Curtea Constituțională privind controlul constituţionalităţii Partidului „Şor”.
Potrivit Ministerului Justiţiei, în solicitare sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până acum, formaţiunea a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
Iniţiativa Ministerului Justiţiei a fost calificată de către Partidul „Şor” ca fiind „încă un abuz grav din partea guvernării PAS”.
Comisia de la Venezia e plina si ea de hoti si banditi ca alt de fugarul si hotul de Shor, nu avem nevoie de aceste comisii de imbecili care apara banditi in lege, la care au furat bancile Moldovei, Shor mai degraba trebuie in teapa de viu , fara multa vorba…