CSI / RusiaRăzboiUcraina

Documentar jurnalistic. TULBURĂTOR: Soldații ruși ucid intenționat copii ucraineni

Armata rusă a ucis peste 500 de copii în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă în februarie 2022, spun procurorii ucraineni, se arată într-un articol din Politico. Articolul prezintă documentarul „Bullet holes” (Găuri de gloanțe – n.r.), realizat de jurnaliștii de la Kyiv Independent, care au investigat moartea a trei copii uciși de trupele ruse în Ucraina: Kateryna Vinarska, în vârstă de 10 ani; Vladyslav Mahdyk, în vârstă de 12 ani; și Mykhailo Ustianivsky, în vârstă de 15 ani. Toți trei au fost împușcați mortal de ruși de la mică distanță, potrivit reporterilor Kyiv Independent, transmite Romaniacurata.ro.

Vinarska a fost ucisă de soldații ruși în timp ce trăgeau într-o mașină civilă aparținând bunicilor ei la un punct de control dintr-un sat ocupat din regiunea Harkov. Mahdîk a fost împușcat mortal de un singur glonț rusesc care a rănit-o și pe sora sa mai mare, în timp ce familia încerca să se evacueze din teritoriul ocupat de ruși în regiunea Kiev. Și Ustianivsky a fost împușcat în spate pentru că a fugit dintr-un vehicul blindat rusesc în satul său din regiunea Herson, ocupată și ea de forțele ruse.

Ucigașii lor rămân nepedepsiți, iar familiile copiilor sunt devastate și vor dreptate.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Oleksandra Matviichuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile – un organism de supraveghere ucrainean care documentează crimele de război rusești – care este, de asemenea, prezentată în film, a declarat că Rusia folosește în mod deliberat teroarea împotriva civililor pentru a sparge rezistența Ucrainei.

„Aceste crime sunt comise în toate regiunile și continuă. Suntem gata să dovedim acest lucru în instanță. Pentru că este timpul să rupem cercul impunității și cruzimii care a devenit parte a culturii ruse”, a declarat Matviichuk în documentarul realizat de Kyiv Independent.

Până în septembrie, 504 copii au fost uciși în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse, spun procurorii ucraineni.

Rusia a negat în mod repetat că a comis crime de război în Ucraina și chiar a acuzat Kievul că și-a ucis propriul popor, susținând că a invadat Ucraina doar pentru a preveni genocidul”.

Oficialii ucraineni au criticat mult timp acuzațiile Moscovei.

„Poate un stat să folosească acuzațiile false de genocid ca pretext pentru a distruge orașe, a bombarda civili și a deporta copiii din casele lor? Când Convenția privind genocidul este abuzată atât de cinic, este această instanță neputincioasă? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să fie nu”, a declarat reprezentantul Ucrainei, Anton Korynevych, în timpul recentelor audieri la Curtea Mondială de la Haga, unde Kievul a dat în judecată Moscova pentru abuz de Convenția privind genocidul.

La rândul său, Kievul spune că crimele de război ale Rusiei în Ucraina arată semne de genocid. Dar Comisia de anchetă a ONU nu a găsit încă suficiente dovezi pentru a concluziona că Rusia comite genocid în Ucraina.

„Aceasta este o chestiune de intenție, intenția criminalilor, trebuie să existe o „nevoie” de a distruge un anumit grup. Și o astfel de distrugere, conform Convenției privind genocidul, trebuie să fie fizică sau biologică”, a declarat Erik Møse, președintele comisiei ONU, în timpul unui briefing de presă la Kiev.

„Cu toate acestea, comisia a găsit deja dovezi ale uciderilor intenționate, torturii, violenței sexuale, transferurilor ilegale și deportărilor comise de trupele ruse, a declarat comisia într-un comunicat”.

Chiar dacă oficialilor le este greu să dovedească intenția Rusiei în spatele uciderii civililor, jurnaliștii cred că atenția publică asupra acestor crime poate ajuta la aplicareaJustiției.

„Dacă continuăm să documentăm, dacă ne amintim, dacă continuăm să vorbim despre aceste crime, rușii vor plăti pentru asta”, a declarat Olga Rudenko, redactorul-șef al Kyiv Independent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *