Actualitate

Dodon vrea negocieri cu România pentru a cumpăra gaze și a nu îngeța / Dacă conducta ucraineanae va închde și Transnistria va avea nevoie de gaz românesc

Această opinie a fost exprimată de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat Komsomolskaya Pravda, transmite Noi.md. Răspunzînd la întrebarea dacă este adevărat că Rusia dă Transnistriei gaz gratuit, iar presupusa datorie este pusă pe seama Moldovei, șeful statului a spus că nu este așa.

I"Da, în 26 de ani, s-a acumulat o datorie de aproximativ șapte miliarde de dolari, dar nu pe seama noastră. Există întreprinderea Moldovagaz, ea îi datorează companiei Gazprom, iar Gazprom-ul este fondatorul și are un pachet de control la Moldovagaz. Adică, compania-fiică a Gazprom-ului îi este datoare în înteriorul lanțului. Poate Rusia le va anula", a spus el.

Dodon spune că din 1 ianuarie 2020 Moldova s-au putea confrunta cu o problemă a livrării gazelor Președintele a menționat, de asemenea, că Transnistria de la anul ar putea pierde posibilitatea de a primi gaze. Potrivit lui, dacă de la 1 ianuarie din Ucraina nu va veni gaz, conducta ucraineană se va închide, iar gazul în Transnistria va ajunge numai din partea Chișinăului.

"Va trebui să cumpărăm gaze de la români, Transnistria, de asemenea, va trebui să cumpere gaze. Nu ne putem permite să i-l oferim gratuit. Dacă, Doamne ferește, conducta prin Ucraina se va închide, nici nu știu cum vom supraviețui. Îmi amintesc și acum de ianuarie 2009, cînd în fiecare zi exista frica că țara va îngheța. Trebuie să începem urgent negocierile și cu Gazprom-ul, și cu românii, și cu Transnistria, fără să așteptăm criza", a declarat președintele Moldovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *