Sănătate

Doi soți și-au micșorat stomacul din cauza obezității. Bărbatul avea aproape 200 de kg, iar femeia circa 170

Ca să prevină acest lucru, persoanele obeze recurg la diete speciale sau, mai nou, decid să-și micșoreze stomacul printr-o intervenție chirurgicală.

Zilele trecute, salvatorii din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au fost chemați să scoată dintr-un apartament, din capitală, o persoană care cântărea cu mult peste 100 kg. Aceasta nu se putea deplasa de sine stătător, dar trebuia să fie transportată de urgență la spital.

În asemenea cazuri, medicii spun că soluția este o intervenție chirurgicală urgentă. Prin urmare, în lume cel mai des se întâlnește operația de bypass gastric. Aceasta are ca scop micșorarea stomacului. După o astfel de procedură, mâncarea ingerată ocolește o parte din intestinul subțire. Astfel se absorb mai puține calorii și cei care și-au propus să slăbească vor observa rezultatele într-un timp relativ scurt.

Cercetările arată că în 98 la sută de cazuri, obezitatea este provocată de supraalimentaţie. Acest lucru îl confirmă și soții Mihai și Elena Comanac, care s-au decis să-și micșoreze stomacul pentru că toate celelalte metode, de a slăbi, nu s-au soldat cu succes. Ei trăiesc în Chișinău, iar după ce au depășit vârsta de 60 de ani au înțeles că nu mai pot duce un asemenea mod de viață. Femeia cântărea 177 de kilograme, iar bărbatul aproape 200. Ei se plângeau de probleme respiratorii și, din cauza surplusului de kilograme, erau nevoiți să doarmă semiculcați. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de specialiști din cadrul Spitalului de Urgență din capitală.

A slăbit 30 kg în trei luni

Elena Comanac spune că kilogramele în plus îți aduc și un buchet de boli. „Eu am încercat toate dietele posibile. Am suportat foame uscată, foame fără apă și chiar reușisem să slăbesc 25 kg. Mai târziu însă acestea se depuneau la loc. M-am pregătit pentru această operație timp de doi ani. Când am văzut că mai departe este prăpastia, mi-am luat inima în dinți și-am mers la spital”, recunoaște femeia și spune că intervenția a decurs bine, iar într-o săptămână era deja acasă.

În luna aprilie va fi exact un an de la operația sa, iar chișinăuianca cântărește acum 99 kg și continuă să slăbească. Acest lucru o bucură mult, dar o și sperie un pic. „La început consumam câte 100 de grame de mâncare la o masă, acum porția s-a mărit până la 200 de grame. Nu consum cartofi și pâine pentru că ar putea să ducă la îngrășare și nu-mi doresc acest lucru”, subliniază aceasta.

Ea povestește că cea mai mare pierdere în greutate a avut-o în primele trei luni după operație, circa 30 kg, după care procesul a încetinit. Totuși, scopul ei este să ajungă la 85 kg. „Acum slăbesc mult mai greu, cam 1-2 kg pe lună și tot trebuie să fiu atentă la ce consum”, conștientizează femeia.

„N-am spus nimănui despre intervenție”

Schimbarea totală a Elenei Comanac nu a fost trecută cu vederea nici de rude și prieteni. Toți sunt curioși cum a reușit să obțină aceste rezultate. „N-am spus practic nimănui că mi-am micșorat stomacul. Toți cred că slăbesc cu ajutorul dietelor și pentru că fac sport. Prietenele sunt înnebunite, îmi spun că am întinerit și mă roagă să le spun secretele succesului”, povestește amuzată moldoveanca.

Pe lângă regimul alimentar schimbat, femeia mai are acasă și o bicicletă electrică. În plus, merge mult pe jos. Acum își amintește cât de greșit s-a alimentat toată viața și îi pare rău. „Mâncam carne prăjită, cartofi, pâine și totul în cantități foarte mari. Când consumi des aceste alimente nu ai cum să nu te îngrași. Dacă aveam stres mâncam multe dulciuri și beam băuturi cu mult zahăr. Mai pe scurt, noi făceam tot ce nu trebuie să facă oamenii care vor să slăbească”, conchide ea.

Văzând efectele operației asupra organismului său, femeia a insistat ca să se opereze și soțul ei, Mihai. Prin urmare, la aproape un an după intervenția soției, bărbatul a ajuns și el pe masa de operație.

„Cei care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint”

Când era tânăr, Mihai Comanac practica înotul și era foarte activ. Mai târziu însă a început activitatea la birou și avea un mod de viață sedentar. După vârsta de 40 de ani, el a început să adauge tot mai mult în greutate. Atunci când a sărit peste 180 kg a înțeles că unica soluție ca să slăbească este micșorarea stomacului. „A fost o perioadă când am avut mult stres și din cauza aceasta am început să mănânc mai mult. Serviciul meu presupunea mai multe deplasări și mâncam haotic”, recunoaște acesta.

Bărbatul este sigur că oamenii foarte grași, care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint. Acesta mărturisește că dacă în mod normal adăuga câte un kg pe lună, atunci după o dietă acumula câte 5-6 kg. În ultimul timp, el a renunțat la cure de slăbire și a decis să-și facă această operație ca să fie apt de muncă. Mihai este conștient că după intervenție trebuie să fie atent ce mănâncă și în ce cantități. „Dacă ești tâmpit și începi mai departe să-i torni papă, peste vreo cinci ani riști să revii la ceea ce ai fost”, subliniază el zâmbind.

Chișinăuianul își amintește că atunci când a vorbit cu medicul despre operație, acesta i-a spus că după 180 kg organismul poate ceda oricând, iar inima nu este în stare să pompeze sânge practic pentru două corpuri. Totodată, bărbatul recunoaște că nu mai putea îndura cum angajații săi îi propun să-l ajute să ridice scările. „Chiar la 60 de ani să merg în patru labe, ducă-se dracului așa viață”, a exclamat nemulțumit omul.

„Încercăm să găsim diferite motive și scuze”

Mihai Comanac este acum la doar câteva zile după operația de bypass gastric și deja a reușit să slăbească 9 kg. „De mic copil trebuie să te înveți să mănânci puțin. Dacă scapi acest lucru de sub control, atunci consecințele pot fi extrem de neplăcute. Acum noi încercăm să găsim diferite motive și scuze pentru situația în care am ajuns, dar răspunsul este simplu: n-o trebuit de crăpat atâta”, conchide bărbatul.

În final, soții Comanac au declarat că odată cu această operație, a început și o altă viață, una mai frumoasă, mai activă și mai sănătoasă. Ei recunosc că n-au ales să slăbească pentru a șterge nasul cuiva, ci pentru ca să poată vedea cum le cresc nepoții.

Specialiștii spun că la fel ca și alte intervenții chirurgicale, bypass-ul gastric implica anumite riscuri, de aceea este important ca pacientul să poarte o discuție sinceră cu medicul, înainte de a apela la bisturiu. Datele arată că la nivel mondial o treime dintre persoanele cu bypass gastric riscă să dezvolte anemie, osteoporoză sau diverse tulburări gastrice.

Acest tip de operații se fac la mai multe spitale din capitală. Prin urmare, la o clinică privată din Chișinău, o asemenea operație costă circa 4000 de euro. Totodată în spitalele din România costul unei asemenea intervenții variază între 2800 și 7000 de euro, aceasta în funcție de spital, condiții și medici.

Numele și prenumele persoanelor prezente în material au fost modificate pentru a le păstra anonimatul.

Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al doilea moldovean este supraponderal, iar peste 20 la sută din populaţia ţării suferă de obezitate. Totodată, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Cauzele excesului de greutate sunt modul sedentar de viaţă şi alimentația incorectă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *