Doliu în lumea muzicii! S-a stins din viață compozitorul și dirijorul Serghei Ciuhrii
Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, potrivit Publika.md.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a exprimat condoleanțe familiei artistului.
„Serghei Ciuhrii a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare, printre cele mai respectate și apreciate, un exemplu profesional demn de urmat, un veritabil slujitor al culturii și un profesor de la Dumnezeu.L -am cunoscut cand eram în clasa a 7-a. Dansam în ansamblul „Mărțișor”. Maestrul Ciuhrii conducea orchestra. La un moment dat, el a convocat dansatorii tineri, le-a explicat esența muzicii populare și cum se exprimă aceasta prin dans. Atunci am înțeles ce înseamnă arta. Condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați! Avem datoria de a-i cinsti memoria așa cum se cuvine!” a scris ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Serghei Ciuhrii s-a născut la 2 august 1938 în satul Moara de Piatră, judeţul Bălţi, în prezent raionul Drochia. A studiat la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” (1958-1963) cu Ana Moldovean şi Tamara Miţu (dirijat cor) şi la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1979-1984) din Chişinău cu Anatoli D. Stolearov (dirijat orchestră).
A fost conducător al Orchestrei de estradă a Casei Tineretului din Chişinău (1963-1964), metodist la Casa de Creaţie populară din Chişinău (1965-1982), membru al Colegiului de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1986-1988), dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mărţişor” a Casei Tineretului (din 1970), lector din 1988, conferenţiar din 1993 la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău, director artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”, Chişinău (1995-2013).
Serghei Ciuhrii a editat culegerile „Plopule, copac frumos” – aranjamente și creații originale pentru cor, „Pe strune de vioară” – piese originale și lucrări pentru orchestra de muzică populară, „Melodii de pe coline” – partituri pentru orchestra de muzică populară” .
A colaborat cu interpreții: Valentina Cojocaru, Maria Sarabaş, Vadim Gheorghelaş, Nicolae Botgros, Valentin Golomoz, Tudor Rusu, Valeriu Hâncu, Zinaida Julea, Larisa Arseni, Constantin Rotaru şi alţii.
În ultimii ani, a activat în calitate de conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova.
Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.
În 1979, Serghei Ciuhrii a fost distins cu titlul onorific „Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”, în 1992 – cu titlul onorific „Artist al Poporului” și în 1998 – cu ordinul „Gloria Muncii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!