CSI / RusiaExterne

Donald Trump a dat în judecată un fost ofiţer al serviciului britanic de informaţii externe: Christopher Steele a condus biroul pentru Rusia al MI6

Fostul preşedinte american Donald Trump a dat în judecată un fost ofiţer al serviciului britanic de informaţii externe MI6 şi compania de consultanţă înfiinţată de acesta, relatează vineri dpa citând justiţia britanică, potrivit G4media.

Cei vizaţi de acţiunea lui Trump, care se referă la protecţia datelor, sunt Orbis Business Intelligence şi fondatorul acesteia Christopher Steele, care a condus biroul pentru Rusia al MI6.

O primă audiere în dosar este prevăzută pentru 16 octombrie.

Nu au fost făcute publice alte detalii despre caz. Cel mai probabil Trump nu se va prezenta la audiere.

Steele este autorul aşa-zisului dosar Steele, ce cuprindea alegaţii în sensul că Trump ar fi fost „compromis” de serviciul rus de securitate FSB, precum şi că Vladimir Putin „a susţinut şi condus” o operaţiune menită să ajute candidatura lui Trump la prezidenţiale – alegaţii respinse de fostul lider de la Casa Albă.

Steele şi compania sa au mai fost daţi în judecată pentru calomnie de omul de afaceri rus Aleksei Gubarev în legătură cu publicarea respectivului dosar, care s-a „scurs” către portalul media BuzzFeed în 2017. Judecătorul britanic Mark Warby a respins însă această acţiune în octombrie 2020.

Context 

Dosarul Steele, cunoscut și sub numele de dosarul Trump-Rusia, este un controversat raport de cercetare politică a opoziției, scris de Christopher Steele, care a fost publicat fără permisiune ca o compilație neterminată de 35 de pagini de rapoarte de informații brute neverificate – „nu fapte stabilite, ci un punct de plecare pentru investigații ulterioare”, potrivit NYT.

A fost scris în perioada iunie-decembrie 2016 și conține acuzații de comportament necorespunzător, conspirație și cooperare între campania prezidențială a lui Donald Trump și guvernul Rusiei înainte și în timpul campaniei electorale din 2016.

Mai multe acuzații-cheie făcute în iunie 2016 au fost ulterior coroborate de raportul din ianuarie 2017 al Biroului Directorului de Informații Naționale, și anume că Vladimir Putin l-a favorizat pe Trump în detrimentul lui Hillary Clinton; că a ordonat personal o „campanie de influență” pentru a afecta campania lui Clinton și pentru a „submina încrederea publicului în procesul democratic din SUA”; că a ordonat atacuri cibernetice asupra ambelor partide; și că mulți oficiali și asociați ai campaniei lui Trump au avut numeroase contacte secrete cu agenți ruși.

Acesta s-a bazat pe informații provenite din surse inițial anonime, cunoscute de autor, care a scris raportul pentru firma privată de investigații Fusion GPS, plătită de campania lui Hillary Clinton și de Comitetul Național Democrat (DNC). Cele 17 rapoarte ale dosarului susțin că membrii campaniei lui Trump și agenți ruși au conspirat pentru a coopera în interferența Rusiei în alegeri, în beneficiul lui Trump. De asemenea, susține că Rusia a încercat să aducă prejudicii candidaturii lui Hillary Clinton.

Comunitatea serviciilor de informații din Statele Unite și majoritatea experților au tratat dosarul cu prudență din cauza afirmațiilor sale neverificate, pe care Trump le-a denunțat ca fiind știri false. Comunitatea serviciilor de informații din SUA a luat în serios acuzațiile, iar Biroul Federal de Investigații (FBI) a investigat fiecare rând din dosar și a identificat și a vorbit cu cel puțin două dintre sursele lui Steele.

Multe dintre afirmațiile din dosar au fost respinse de autorități sau rămân neverificate. Deși dosarul a jucat un rol central și esențial în solicitarea mandatelor FISA pentru Carter Page, acesta nu a jucat niciun rol în evaluarea comunității serviciilor de informații cu privire la acțiunile Rusiei în alegerile din 2016 și nu a fost declanșatorul deschiderii anchetei privind Rusia pentru a stabili dacă campania lui Trump a fost coordonată cu interferența guvernului rus în alegerile prezidențiale din 2016. Dosarul este un factor în mai multe teorii ale conspirației promovate de Trump și de susținătorii săi.

Autoritățile federale de reglementare electorală au amendat la campania prezidențială din 2016 a lui Hillary Clinton și Comitetul Național Democrat pentru că nu au dezvăluit în mod corespunzător banii pe care i-au cheltuit pentru controversata cercetare a opoziției care a dus la celebrul dosar Trump-Rusia.

DNC a fost amendat cu 105.000 de dolari, iar campania lui Clinton a fost amendată cu 8.000 de dolari, potrivit unei scrisori trimise de Comisia Electorală Federală unui grup conservator care a solicitat o anchetă, citat de CNN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *