Doresc în Rusia și îl susțin pe Putin, dar fac comerț cu UE. Două treimi din exporturile transnistrene se duc în Vest
67,1% din exporturile și 50,1% din importurile efectuate de către companiile din regiunea transnistreană au ca destinație statele-membre din Uniunea Europeană. Statistica a fost prezentată de Biroul Politici de Reintegrare, scrie Deschide.md.
BPR constată o dinamică tot mai ascendentă a operațiunilor comerciale de import – export, efectuate de către agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice și care se orientează prioritar spre statele-membre ale Uniunii Europene (UE).
Astfel, potrivit unui comunicat, în anul 2022, exportul din regiune către țările UE, a constituit 67,1%, fiind fixată o creștere semnificativă, cu 10,2%, comparativ cu indicatorii anului 2021 – 56,9%.
Totodată, BPR a atestat o creștere cu 4,4% a ponderii importului de mărfuri din UE în regiunea transnistreană, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.
Principalele cinci țări din UE cu care au loc peste 80% din schimburile comerciale ale companiilor din regiune (import și export) sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.
Efectele războiului din Ucraina, dar și suspendarea activității punctelor de trecere a frontierei de pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, denotă expres modificarea lanțurilor logistice și reorientarea și mai accentuată a activității comercial-economice din regiune către piața UE, precum și intensificarea cooperării cu malul drept al Nistrului.
Conform datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali și prevederilor Hotărârii Guvernului nr.815/2005, la data de 12 ianuarie 2023, 2336 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați la subdiviziunile Agenției Servicii Publice, inclusiv 1850 au fost luați la evidență provizorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!