Interviu

„Dorul…” lui Ion Paladi a ridicat Basarabia în picioare

Povestea clipului prezintă un subiect puternic și foarte emoționant – iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene. Despre acest cântec discutăm în continuare cu interpretul Ion Paladi, regizorul Oleg Butnaru și actorii.

– Felicitări cu lansarea clipului și cu sărbătoarea de 1 decembrie. Apropo, ce ați sărbătorit în această zi?
– Ca toți românii, am sărbătorit Ziua Națională a României. Chiar de 1 decembrie am participat la un spectacol în comuna Flămânzi, din Botoșani. După care am concertat la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.

– Cum a ajuns textul piesei la dumneavoastră?
– Mi-am dorit dintotdeauna să am o piesă de acest gen, pentru că orice interpret are în repertoriul său melodii de pahar, de nuntă, dar piese patriotice mai rar găsești. Am apelat la doamna Mariana Honceru din Botoșani, cu care colaborez de mai mult timp și ea mi-a scris acest text care mi-a plăcut foarte mult. Textul a mers la Răzvan Mitoceanu din Suceava, care mi-a făcut muzica. Cred că a ieșit ceva frumos, mai ales datorită faptului că am imprimat-o cu Orchestra „Lăutarii” care a făcut piesa să sune mai puternic.
După înregistrarea piesei, a apărut și ideea unui videoclip. Eu mai am două videoclipuri, dar am considerat că pentru „Dorul Basarabiei” trebuie ceva deosebit, care să atingă sentimentele ascultătorilor, căci străbunicii și bunicii noștri au trecut prin niște timpuri grele și ne-am dorit să arătăm măcar o parte din adevărul istoric.

– Sunteți unul din puținii interpreți care abordează acest subiect, în raport cu dramatica istorie a Basarabiei…
– Sper ca piesa aceasta să fie un exemplu pentru colegii mei, pentru că ar fi frumos și corect să cântăm despre ceea ce e mai frumos – dorul de Patrie, de țară, de neam și de limba pe care o vorbim – limba română!

– Cântecul a fost primit, cum se spune, cu sala în picioare…
– Ne așteptam la succes, dar nu chiar într-atât. Într-adevăr piesa are un impact foarte mare, ceea ce se observă și după numărul de vizualizări, peste 30.000 în doar trei zile, și sute de comentarii. M-au sunat colegii mei Anișoara Puică, Ion Suruceanu, m-au sunat profesori din România pe care nici măcar nu-i cunosc și care au vrut să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut. Anișoara Puică mi-a spus că piesa a fost solicitată de cineva din Israel la un post de radio de la noi. Mă bucur mult pentru impactul pe care-o are și sper să răscolească puțin sufletele oamenilor. Până la urmă, noi redăm o realitate care nu poate fi contestată și nu cred c-am făcut ceva ieșit din comun, am încercat să reproducem istoria așa cum a fost și la aceasta a lucrat mai mult regizorul Oleg Butnaru. Adevărul, cât de dur ar fi, oricum iese la suprafață.

– Lumea spune că de la Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu a mai auzit să se cânte atât de dureros despre destinul românesc…
– Întotdeauna am susținut că sunt român și vorbesc limba română, pentru că suntem același neam, avem aceleași tradiții, obiceiuri, același folclor. Da, în Constituție scrie ce scrie, dar o să vină timpul când în Legea supremă se va scrie ceea ce trebuie să se scrie.

Oleg Butnaru, regizorul videoclipului

„Este o poveste de dragoste, bazată pe evenimente istorice dureroase”

– Cui aparține ideea clipului?
– Da, ideea mi-a venit ascultând piesa, care mi-a plăcut foarte mult, atât profunzimea textului, cât și melodia. Eu, fiind un patriot irecuperabil, am fost foarte inspirat și am încercat să facem un scenariu puternic. Să vă spun un secret… Când începusem să lucrez la scenariu, aveam în plan un clip și mai puternic, cu elemente mai profunde, dar era perioada conflictelor din Bălți și producătorul Vlad Costondoi mi-a propus să încercăm să facem ceva mai puțin radical, transmițând același mesaj, dar într-o manieră mai fină.

– Cât au durat filmările și montarea clipului?
– Am început filmările vara. Au fost șapte zile de filmări. În prima zi, am filmat scenele cu Ion, pe malul râului Prut. Din punct de vedere organizatoric a fost dificil să obținem autorizațiile pentru filmările de pe pod de la poliția frontierei române, a Moldovei, a căii ferate. Dar, datorită echipei, am reușit.

– Cum ați selectat actorii?
– Copiii sunt elevi în clasele IV și V. Accent am pus pe rolurile principale. Astfel am apelat la Diana Decuseară, care este actriță profesionistă la Teatrul Național „M. Eminescu”. Pentru rolul masculin, a fost preconizat alt actor decât cel din videoclip, însă din cauza impedimentelor cu autorizațiile, în ziua în care am putut realiza filmările pe pod, actorul respectiv nu a avut posibilitatea să participe. Atunci l-am invitat pe Alexandru Neagu, care este elev, are 17 ani și cred că s-a descurcat de minune cu rolul pe care l-a avut.

– Cum au decurs pregătirile pentru filmări?
– Ne-am documentat foarte mult. Fiindcă, scenariul nu este doar o poveste de dragoste, ci o poveste de dragoste bazată pe anumite trăiri, evenimente istorice dureroase. Am vizionat și foarte multe documentare. Dacă ați observat, în videoclip este un moment în care se vede inscripția ziarului UNIVERSUL. Documentându-mă, am aflat că ziarele TIMPUL și UNIVERSUL erau cele mai cotate pe atunci. Eu de fapt am vrut să plasăm ziarul TIMPUL, însă nu am găsit nicio imagine a cotidianului din 1940, așa că am renunțat. Am plasat o fotografie care mi se pare foarte importantă, legendară, o fotografie care reprezintă momentele de tăcere în comemorarea deportaților.
Am lucrat la videoclip aproape jumătate de an și tot timpul stăteam numai cu gândul la el, am investit foarte multe forțe și suflet ca să obținem ceea ce ne-am propus.

– V-a reușit, ați făcut un lucru foarte frumos!

Dialog cu actorii Diana Decuseară și Alexandru Neagu

„Sănătatea unei națiuni se măsoară prin cultură”

– Ce v-a motivat să vă implicați într-un astfel de proiect?
– (Diana) În primul rând, mi-a plăcut ideea. Am citit scenariul și mi s-a părut curios. Nu-mi imaginam cum ar putea să încapă într-un videoclip de 4 minute atâtea evenimente și întreg subiectul pe care l-am descoperit în scenariu. Dar am avut încredere în regizor și în întreaga echipă și am decis să mă avânt în această istorie și s-o duc până la capăt. Mi s-a părut grozavă ideea de a apărea într-un videoclip care reflectă fidel fenomenul deportărilor. Din păcate, noi, actorii din Moldova, nu suntem prea răsfățați în ceea ce privește cinematografia, iată de ce oportunitatea de a fi în acest proiect a fost un mijloc de a-mi potoli măcar puțin setea nebună de a face film.

– Mesajul videoclipului este unul foarte profund și dureros, cât de greu a fost să redați sentimentele pe care le-au simțit bunicii și străbunicii noștri?
– (Diana) În momentul când filmam, mă gândeam la ce pot să fac eu bine în acest videoclip. Mă temeam că n-am să pot face față acestui scenariu… M-am străduit să respect indicațiile și am avut noroc de un regizor care să-mi permită să mă comport în fața camerei așa cum m-am simțit eu în acea situație.
– (Alex) A fost greu de la început, dar am trăit cu adevărat acele momente de durere. Trebuie să încerci să simți acele momente pentru ca să faci ceva frumos, chiar dacă a fost prima experiență, cu ajutorul lui Oleg și al Dianei, totul a mers cu brio.

– Iubitorii de teatru și muzică rareori au ocazia să savureze creații cu mesaj patriotic, bazate pe istorie și greutățile prin care au trecut strămoșii noștri. Ce reacție au avut până acum ascultătorii și ce mesaj aveți pentru ei?
– (Diana) Pe tărâmul muzicii nu pot să mă pronunț cu exactitate, dar în teatru există foarte multe piese cu subiect istoric și mesaj patriotic, deși nu există prea mult public care să consume astfel de artă. Reacția publicului la acest videoclip am reușit s-o urmăresc doar pe rețelele de socializare citind comentariile, unele frumoase, altele ranchiunoase. Am tot respectul pentru Ion Paladi și mulțumesc întregii echipe de filmare pentru că mi-au oferit posibilitatea să contribui și eu cumva la zugrăvirea acelei realități pe care unii încearcă să o uite sau să o nege. Sănătatea unei națiuni se măsoară și prin cultură, nu numai prin comerț, fotbal, contracte sau afaceri.
– (Alex) Mulți prieteni m-au sunat și m-au felicitat pentru acest clip, este o premieră pentru Moldova, până acum se produceau doar clipuri cu caracter tradițional, în sânul naturii sau la un pahar de vin. Astfel, Ion a spart gheața pe piața showbizului. Ascultătorilor vreau să le zic să prețuiască muzica populară și să susțină interpreți ca Ion, deoarece el nu este doar un cântăreț de succes, ci și un om al cetății, patriot, om cu inimă mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *