Actualitate

Dosarul actelor cadastrale: Unul dintre învinuiți, plasat sub control judiciar pentru două luni

„Instanța a plasat-o sub control judiciar pentru 60 de zile pe cea de-a doua persoană, pe numele căreia procurorii au cerut mandat de arestare”, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA). Cealaltă persoane, care ar fi chiar organizatorul schemei, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit CNA, până astăzi încă doi învinuiți s-au hotărât să-și recunoască vinovăția. La ziua de marți, 10 din cei 14 învinuiți au anunțat că vor coopera cu anchetatorii. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate și au obligațiunea de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Pe data de 20 decembrie, 14 persoane au fost reținute pentru fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență, iar în total 38 de figuranți au fost supuși perchezițiilor domiciliare. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În urma acțiunilor de urmărire penală, ofițerii CNA și procurorii au ridicat înscrisuri de ciornă, documente, telefoane mobile și alți purtători de informație, care urmează a fi analizate. De asemenea, de la domiciliile bănuiților au fost ridicate mijloace financiare, cea mai mare sumă fiind de 10 mii de euro.

La această etapă, în cadrul anchetei sunt cercetate câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

11 dosare, conexate într-o procedură comună, se află în gestiunea ofițerilor CNA, iar Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. În reacție, ASP a declarat că este în comunicare activă cu Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) și acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea stabilirii persoanelor vinovate și elucidării depline a cazurilor documentate.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *