Economie

Două realităţi diferite: media de la bac şi cea pe anii de studii

Reuşita la bacalaureat influenţează nemijlocit admiterea la facultate, consideră directoarea adjunctă a „Pro Didactica”. „Am fost mulţi ani şefa Comisiei de admitere la Universitate şi am văzut multe diplome în care notele de la bac sunt cu mult mai mari decât media pe anii de studii, iar cei care au de suferit sunt copiii care muncesc într-adevăr pentru notele lor. Am întrebat odată un absolvent de la un colegiu din Soroca, care avea media între „şapte” şi „opt”, iar la bacalaureat – patru note de „zece”, cum e posibil aşa ceva şi el mi-a răspuns calm: „Aşa e într-o ţară în care totul se vinde şi se cumpără”, spune Viorica Goraş-Postică, revoltată de faptul că ulterior aceştia devin studenţi, iar universităţile trebuie să culeagă „roadele”.

Deşi anterior Adrian Ghicov, şeful Agenţiei de Evaluare şi Examinare, declara că numărul mare de note de „şase” şi „şapte” descrie situaţia reală a cunoştinţelor absolvenţilor de liceu ai anului 2011, directoarea adjunctă de la Centrul „Pro Didactica” are un alt punct de vedere. Astfel, ea crede că „anul acesta s-a perpetuat o stare alarmantă de trişare a rezultatelor din partea elevilor şi a profesorilor care-i sprijină”. „Am auzit de atâtea ori replici despre cât s-a dat la bac, cât costă nota de „zece”, încât nu mai am încredere în rezultatul final”, spune Viorica Goraş-Postică.

Cât priveşte actele de corupţie din învăţământ, de la demararea examenelor de bacalaureat din acest an au fost înregistrate 58 de petiţii, 45 dintre care au fost anonime. Alte 13 sesizări vizează cazurile documentate de CCCEC. Printre acestea se numără: reţinerea în flagrant a unei profesoare de matematică de la Şcoala nr. 44 din capitală, care ar fi extorcat 700 lei pentru a facilita susţinerea fără impedimente a examenelor; cazul când doi profesori ai Liceului „Univers-Lions” din Chişinău rezolvau pentru elevi testele la geografie; reţinerea unui profesor de matematică şi a altuia de istorie, bănuiţi că ar fi extorcat 300 de dolari de la un elev din clasa a 9-a a Liceului teoretic seral nr. 2 din capitală. Potrivit purtătoarei de cuvânt a CCCEC, Angela Starinschi, trei sesizări se află la Direcţia generală urmărire penală şi se examinează posibilitatea privind începerea urmăririi penale. Ea spune că se aşteaptă la o creştere a numărului de sesizări în urma nemulţumirilor apărute după anunţarea rezultatelor la bac. Vorba e că, potrivit datelor preventive, numărul notelor maxime s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, notele negative s-au dublat, iar peste jumătate din notele obţinute sunt „şase” (18,08%) şi „şapte” (32,97%)…

Procesul de examinare a contestaţiilor va lua sfârşit astăzi, rezultatele urmând a fi făcute publice miercuri dimineaţă. Anul acesta au fost depuse peste 18.300 de contestaţii, cu 0,3% mai puţin decât anul trecut. Cele mai multe contestaţii au vizat următoarele discipline: limba şi literatura română (4800), geografia (3800), matematica (3200), limba engleză (2050) şi limba franceză (1628).

Adrian Ghicov

"Numărul mare de note de „şase” şi „şapte” descrie situaţia reală a cunoştinţelor absolvenţilor de liceu ai anului 2011"

Viorica Goraş-Postică

 "Am auzit de atâtea ori replici despre cât s-a dat la bac, cât costă nota de „zece”, încât nu mai am încredere în rezultatul final…"


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *