Drama Cinematografului „Iskra” prezentată pas cu pas
Acesta se afla chiar la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor”, iar zilnic era vizitat de sute de oameni. În prezent, în locul fostului monument de cultură găsim o clădire părăsită care de jur împrejur este „protejată” de copaci, buruieni și un gard de tablă. Reporterii TIMPUL au reușit să ajungă în interior și s-au convins că din fostul monument de cultură nu a mai rămas practic nimic, iar subsolul s-a transformat într-o groapă de gunoi.
În această săptămână rămânem tot la Chișinău și la fel prezentăm drama unei clădiri din Parcul „Valea Trandafirilor”. La circa un km distanță de Centrul de Tineret „Iuri Gagarin”, despre care am scris săptămâna trecută, zace în nepăsare Cinematograful „Columna”. Pe lângă gardul de tablă, clădirea are pe un perete un panou publicitar al unui local din apropiere. Cel mai probabil, scopul acesteia este de a proteja clădirea părăsită de ochii curioșilor, deoarece mizeria din înăuntru a depășit orice limită.
Fosta clădire a Cinematografului „Iskra” a fost derâmată, iar în loc ridicați alți pereți
În prezent în clădirea nefinalizată este o mizerie de nedescris
Locuitorii din preajmă spun că aici vin mulți tineri care consumă alcool și fac dezordine
Primii pași a trebuit să-i fac printre scânduri, sticle goale și obiecte de tot felul. Pe toți pereții sunt mâzgălite cu graffiti, însoțite de mesaje de dragoste sau cuvinte licențioase. De fostul cinematograf mai aduce aminte doar sala mare, unde erau prezentate peliculele, în rest – totul a fost dărâmat. Prin găurile de la geamuri și-au făcut loc și copacii de afară. Locuitorii din preajmă susțin că foarte des aici vin tineri care consumă alcool, fumează, desenează pe pereți sau se plimbă cu bicicletele. Despre acest lucru vorbesc și sticlele goale, și cutiile de la țigări, care sunt împrăștiate peste tot.
A fost deschis cu ocazia a 100 de ani de la nașterea lui Lenin
Potrivit datelor istorice, Cinematograful „Iskra” – iar în ultimele zile de existență „Columna” – a fost deschis în aprilie 1970 cu ocazia a 100 de ani de la nașterea lui Lenin. Localul era foarte apreciat de chișinăuieni, care veneau aici și vizionau filme, iar copiii se distrau la aparatele de joc din hol. Printre primele filme prezentate la acest cinematograf a fost „Curanții din Kremlin”, „Doi căpitani”, iar după anii ’90 au început să ruleze și filme americane.
Clădirea Cinematografului „Iskra” în perioada când încă activa
De anii când încă cinematograful activa își amintește și pensionara Nadejda, care locuiește mai bine de 50 de ani în sectorul Botanica al capitalei. Femeia spune că la mijlocul anilor `80 venea la „Iskra” împreună cu fiicele ei și petreceau timpul foarte frumos. „Aici rulau filme indiene, care erau foarte populare atunci. După film, cumpăram câte ceva de la bufet și stăteam afară lângă havuz. De fiecare dată venea multă lume, majoritatea de la Botanica, pentru că era mai aproape. Regret că cinematograful nu a mai fost reconstruit și că este lăsat de izbeliște”, se arată dezamăgită pensionara.
Cât ține de havuzul din fața fostului monument cultural, și acesta este nefuncțional de mai mulți ani, iar autoritățile de la Primăria capitalei spun că responsabili se fac cei de la spații verzi, care ar fi trebuit să îngrijească de el, însă n-au făcut-o.
Închis pentru reconstrucție, dar între timp a fost privatizat
Potrivit datelor de la Primăria Chișinău, Cinematograful „Columna” a fost închis la sfârșitul anilor `90 pentru a fi reconstruit. Clădirea a fost dărâmată aproape în totalitate și reconstruiți în loc alți pereți, iar lucrările au fost stopate din motive necunoscute.
Sala în care până la mijlocul anilor 90 încă se prezentau filme
Inscripții pe pereții din interior
Ion Diacon, secretarul Preturii Botanica, a declarat că, cel mai probabil, cinematograful este deja în proprietatea unei bănci. Acesta presupune că proprietarul a pus construcția în gaj, iar ulterior nu a reușit să se răsplătească. „Știu că Cinematograful „Columna” a activat până în anul 2000. Noi nu cunoaștem foarte multe, pentru că, de mai mulți ani, clădirea respectivă este proprietate privată. Personal am fost acolo în perioada când activa și mi-a plăcut enorm de mult, era foarte frumos. Acum, din păcate, nu știu ce va fi acolo”, subliniază Diacon.
La rândul lor, reprezentanți de la Primăria Chișinău spun că, după reconstrucție, în acel loc trebuia să fie un centru de agrement, unde oamenii puteau să-și petreacă timpul liber. Potrivit lui Alexei Țurcan, angajat în cadrul Direcţiei urbanism și arhitectură a primăriei capitalei, până în anii 2000, terenul și cinematograful aparțineau statului, însă acum 14 ani clădirea a ajuns în proprietatea Companiei Trans World SRL. Tot la solicitarea lor, în același an, a fost privatizat și terenul pe care se afla construcția. „Acum nu cunoaștem dacă proprietar este aceeași companie sau dacă terenul a fost vândut, însă știm sigur că anume „Trans World SRL” a fost proprietarul primar după tranzacția efectuată cu statul”, menționează Țurcan.
Interiorul fostului cinematograf după reconstrucție. În prezent lucrările au fost stopate din motive necunoscute
Pentru a afla ce va fi mai departe cu clădirea de pe strada Trandafirilor 2, am contactat reprezentanții Companiei „Trans World SRL”, care au sediul pe strada Frumușica 1, din Chișinău. La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o doamnă, care s-a prezentat drept directoarea companiei și inițial a declarat că terenul unde se află cinematograful și construcția ar fi aparținut firmei pe care o conduce, dar acum nu mai aparține. Ulterior, însă, după ce a remarcat că discută cu un jurnalist, s-a grăbit să spună că „Trans World SRL” nu a avut nicio legătură cu fostul cinematograf și nu cunoaște mai multe detalii. Deși am încercat să aflăm cine este proprietarul curent al clădirii de mai multe ori, efortul nu s-a soldat cu succes.
În prezent din Cinematograful „Iskra”, proiectat de R. Bekesevici, a rămas doar sala de proiecții, iar holul și celelalte încăperi au fost dărâmate. Câțiva ani după ce monumentul de cultură și-a încheiat activitatea, în clădire a activat o discotecă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!