Istorie

Drapelul lui Ştefan cel Mare, număr-record de vizitatori

Cu această ocazie, a avut loc o conferinţă de presă la care au participat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Institutului Cultural Român, Petru Guran, reprezentanţi ai MAI, precum şi consilierul prim-ministrului R. Moldova Leonid Bujor.

În doar două săptămâni de la inaugurare, Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a adunat la Muzeul Naţional din capitală peste 17 mii de vizitatori – cifră care, de regulă, este înregistrată pe parcursul unui semestru. Cel mai activ public au fost tinerii – 59%, majoritatea chişinăuieni.

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a calificat colaborarea dintre autorităţile române şi cele moldoveneşti ca fiind una fructuoasă. El a mulţumit celor care au sprijinit organizarea şi buna desfăşurare a expoziţiei. „Am avut o conlucrare extraordinară cu toate ministerele, în special cu MAI, care a făcut tot posibilul pentru asigurarea securităţii expoziţiei conform standardelor internaţionale. Expoziţia a fost o reuşită a tuturor celor care au colaborat la organizarea acestui eveniment”, a subliniat Postică.

Responsabila de relaţii cu publicul a Muzeului Naţional de Arheologie, Aurelia Corneţchi, a subliniat importanţa şi valoarea inestimabilă a acestei piese de patrimoniu şi impactul ei în peisajul cultural al R. Moldova. „Axată pe una dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul cultural al României, această expoziţie a fost excepţională atât prin discursul său expoziţional şi valoarea intrinsecă a relicvei, cât şi prin cea simbolică – o revelaţie pentru publicul din R. Moldova, dornic să-şi cunoască trecutul şi patrimoniul cultural”, a precizat directoarea. Ea mulţumit Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Muzeului Naţional al României pentru generozitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă, exprimându-şi speranţa că această colaborare se va perpetua prin noi proiecte culturale.

Ernest Oberlander-Târnoveanu a precizat că aceasta nu va fi ultima conlucrare de acest fel cu Chişinăul. „Vă asigur că această expoziţie a fost o probă pe viu a unei colaborări extraordinare. Ea nu ar fi fost posibilă în condiţiile date, dacă n-am fi avut trei parteneri de nădejde cu care ne-am înţeles perfect, plus sprijinul autorităţilor din România şi R. Moldova”, a subliniat directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Valorosul obiect aparţine patrimoniului cultural al României şi a fost adus la Chişinău cu prilejul aniversării a 20-a de la proclamarea Independenţei R. Moldova. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost expus publicului larg între 27 august şi 10 septembrie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *