Economie

Dumitru Moldovanu: „Vreau să scriu o monografie despre teoria imaginaţiei creative”

A activat la USM, apoi, în perioada 1982-1985, e profesor de economie la Universitatea din Bamako, Mali. În 1992-1998 este şef al Catedrei de economie politică şi doctrine economice din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, iar din 1994 până în prezent – decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale la ASEM. Este profesor invitat la Universitatea PMF din Grenoble, la Universitatea Europeană din Minsk şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti. A fost membru al Consiliului Economic Suprem de pe lângă preşedintele RM (1997-2000) şi de pe lângă prim-ministrul RM (2001-2003). Membru corespondent al AŞM, membru al Uniunii Scriitorilor din RM, laureat al Premiului „Petre S. Aurelian” al Academiei Române.

Dumitru Moldovanu este cunoscut ca profesor universitar, savant şi scriitor. Studenţilor de la universităţile unde ţine prelegeri le predă mai multe discipline: teoria economică, economia politică, doctrinele economice, economia mondială, economia relaţiilor externe ale RM. În calitate de savant, a publicat circa 200 de lucrări ştiinţifice, metodice şi de publicistică în Moldova, România, Rusia, Franţa, Grecia, Ucraina, Belarus. Ca scriitor, Dumitru Moldovanu a semnat cartea „Haiducul Tobultoc”, care a cunoscut mai multe ediţii şi a fost înalt apreciată de către Vladimir Beşleagă.

Proverbial de modest, Dumitru Moldovanu vorbeşte puţin despre sine. Totuşi, am aflat că în acest an a avut mai multe bucurii. Pe 2 noiembrie a împlinit 65 de ani, iar în octombrie, prin decret prezidenţial, i s-a conferit Ordinul „Gloria Muncii”. Tot nu demult, la Editura „Arc” i-a apărut cartea „Doctrine şi economişti celebri”. „E o lucrare care poate servi drept manual pentru studenţi şi pentru toţi cei care doresc să-şi îmbogăţească ideile despre gândirea şi cultura economică. Aici am prezentat o nouă teorie a mea – teoria imaginaţiei creative. De altfel, mă pregătesc să scriu o monografie specială la această temă. Ideea ei principală este că valoarea se creează în creierul omului, ce are capacitatea să atragă energiile din lumea invizibilă, necesară pentru manifestarea acestora în lumea materială”, ne-a spus distinsul savant.

Totodată, Dumitru Moldovanu scrie o carte de aventuri pentru copii şi alta – despre Deceneu, profetul Daciei. În 2011 a fost şi la Universitatea din Grenoble, Franţa, unde şi-a susţinut teza, în cotutelă cu un profesor de acolo, una dintre doctorandele lui. Astfel, a reluat relaţiile de colaborare cu această instituţie. Şi pentru că Dumitru Moldovanu vorbeşte foarte puţin despre sine, voi aminti ceea ce a afirmat academicianul Petru Soltan despre invitatul nostru de astăzi: „Dr. Dumitru Moldovanu este, cu siguranţă, un cercetător de un nivel foarte înalt în economia internaţională. El ştie să îmbine analiza empirică cu cea teoretică, studiile sale despre economia Moldovei servind ca lucrări de referinţă”. Aici cred că n-am mai putea adăuga nimic…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *