Editorial

După roade se cunoaște omul

De aceea, vă puteți da seama ce uimită am fost când, cu ani în urmă, am văzut astfel de tineri în Chișinău.

Prima impresie a fost că cei de aici sunt foarte buni, că școala din Moldova face minuni. Apoi am început să cunosc tot mai mulți tineri. Unii doxă de literatură, alții „poeți” cu mai multe cărți publicate (pe bani proprii) decât citite. Discrepanța dintre unii și alții – de la poeții și cititorii și căutătorii în praf de stele, lacrimi și destine până la cenacliștii care aveau în geantă cărțile lui Dumitru Crudu sau ale altor scriitori români contemporani – mi s-a lămurit după o simplă cercetare: la ce școală învață.

Cei mai mulți dintre acești tineri, de nici optsprezece ani, erau elevii Liceului „Spiru Haret”. Am început să îi întreb cu cine fac literatură română și mulți (nu chiar toți) mi-au răspuns: „Cu Sergiu Orehovschi”. Deși au trecut câțiva ani, mi-a rămas în minte numele profesorului.

Săptămâna aceasta am fost la Facultatea de Litere din Chișinău să asist ca spectator la runda a IV-a a Ringului poeților, organizat de Dumitru Crudu, Grigore Chiper și Nicolae Spătaru. Fiind vorba de studenții anului I, nu am avut prea multe așteptări, însă mi-a atras atenția un grup de studente. Auzindu-le discutând am înțeles imediat că știau literatură, ceea ce e uimitor chiar și pentru facultate (din păcate!). Deodată mi-am amintit de elevii de la „Spiru Haret” și nu m-am putut abține să nu o întreb pe una dintre ele ce liceu a terminat. Nici o surpriză, sau, mai bine spus, mi-a confirmat așteptările. După răspunsul ei, „Spiru Haret”, a venit a doua mea întrebare: „Cu Orehovschi?”. Da, bănuisem corect.
Apoi m-am gândit ce mare lucru este să poți recunoaște într-o sală plină de studenți elevii unui anumit profesor după nivelul de pregătire. M-am gândit ce treabă extraordinară face profesorul Orehovschi. M-am gândit că un astfel de profesor trebuie apreciat. Nu am cum să îl numesc profesorul anului, dar vă pot împărtăși surpriza și bucuria de a ști că există cadre didactice care pot face minuni.

Dacă aș avea un copil de liceu, mi-aș dori să învețe la o școală ca „Spiru Haret” și să facă literatură cu un profesor ca Sergiu Orehovschi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *