ActualitateEconomie

e cea mai rapidă cădere de aproape zece ani

Prețurile locuințelor noi din China au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani în iulie, informează Reuters. Motivul indicat? O serie de politici de sprijin nu au reușit să stabilizeze prețurile și să restabilească încrederea în sectorul imobiliar aflat în dificultate.

Criza prelungită a pieței imobiliare a cântărit greu asupra celei de-a doua economii mondiale și asupra consumatorilor săi, analiștii spunând că ținta de 5% din PIB a Beijingului pentru 2024 ar putea fi prea ambițioasă, punctează Reuters. Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 4,9% față de anul precedent – cea mai puternică scădere din iunie 2015 și mai profundă decât o scădere de 4,5% în iunie, au arătat calculele Reuters, bazate pe datele Biroului Național de Statistică (BNS). Anterior, Reuters a scris, de asemenea, că prețurile locuințelor au scăzut cu 5,0% din cauza unei rotunjiri automate a cifrelor. „Se pare din ce în ce mai mult că piața imobiliară va continua să aibă nevoie de mai mult sprijin politic pentru a stabili un minim”, au declarat analiștii de la ING într-o notă. Măsuri luate de Beijing Beijingul și-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului, care la apogeul său reprezenta un sfert din economie, inclusiv reducerea ratelor ipotecare și reducerea costurilor de cumpărare a locuințelor.

Politicile joacă un anumit rol în ridicarea pieței, dar recesiunea externă a limitat efectele acestor politici, a declarat Song Hongwei, director de cercetare al Institutului de Cercetare Tongce, o companie de cercetare imobiliară. În termeni lunari, prețurile locuințelor noi au scăzut pentru a 13-a lună consecutiv, scăzând cu 0,7% și egalând ritmul declinului din iunie.
Dintre cele 70 de orașe chestionate de BNS, doar două – Shanghai și Xian – au raportat o creștere a prețurilor locuințelor noi în termeni lunari și doar Shanghai a înregistrat o creștere a prețurilor pe piața locuințelor de revânzare. La sfârșitul lunii iulie, cel mai înalt organism decizional al Chinei, Biroul Politic, a reiterat angajamentul țării de a sprijini finalizarea proiectelor neterminate și transformarea apartamentelor nevândute în locuințe la prețuri accesibile. În datele separate de joi, vânzările de proprietăți pe suprafață în ianuarie-iulie au scăzut cu 18,6% față de anul precedent, comparativ cu o scădere de 19,0% în ianuarie-iunie. Date îngrijorătoare de la Banca chineză Un sondaj trimestrial publicat săptămâna trecută de banca centrală a Chinei a arătat că 23,2% dintre rezidenți credeau că prețurile locuințelor vor scădea în trimestrul al treilea, un nivel record de când datele au devenit disponibile în 2013. Analiștii spun că piața imobiliară are nevoie de politici de sprijin țintite și puternice. “Continuăm să ne așteptăm la mai multe măsuri de relaxare a locuințelor în lunile următoare, inclusiv o mai mare relaxare a restricțiilor de cumpărare a locuințelor în orașele de top și o reducere suplimentară a ratelor dobânzilor ipotecare, printre altele”, a punctat grupul bancar Goldman Sachs. “Cu toate acestea, având în vedere slăbiciunea persistentă a proprietății legată de orașele de nivel inferior și de dezvoltatorii privați, astfel de măsuri de relaxare vor duce doar la o redresare în formă de L” în sector în următorii ani”,mai arată sursa invocată.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *