Social

„E o prostie că cei născuţi aici nu cunosc limba română”

 Este o ruşine să locuieşti într-o ţară şi să nu faci măcar un efort să înveţi cât de cât limba de stat”. Este declaraţia lui Serge Mangole, un tânăr originar din Republica Democrată Congo, care a susţinut ieri examenele de cunoaştere a prevederilor Constituţiei RM şi a limbii de stat, necesare pentru obţinerea cetăţeniei R. Moldova.

Pentru dobândirea cetăţeniei RM, străinii trebuie să susţină două teste: cunoaşterea Constituţiei şi cunoaşterea limbii române. Potrivit regulamentului, testul de cunoaştere a Constituţiei este elaborat în două limbi: română şi rusă. Sergiu Cobăneanu, doctor în drept, profesor universitar, membru al Comisiei de examinare, spune că circa jumătate dintre solicitanţi susţin proba în limba rusă, majoritatea dintre ei fiind cetăţeni din fostele republici sovietice. „Dar avem şi persoane de pe continentul african care cunosc foarte bine limba română”, remarcă Sergiu Cobăneanu.

Viceministra Educaţiei, Loretta Handrabura, preşedinta Comisiei de examinare, a subliniat că, prin susţinerea primei probe, „o persoană care doreşte să devină cetăţean al RM trebuie să demonstreze că este familiarizată cu prevederile Constituţiei, îşi cunoaşte drepturile şi obligaţiile. Prin cea de-a doua probă face dovada că se poate integra social şi, respectiv, profesional”.

TIMPUL a asistat la examenul de ieri şi a avut ocazia să discute cu mai mulţi pretendenţi la cetăţenia RM. Hatem Deeb este originar din Palestina, din sectorul Gaza. A venit în RM, la studii, în urmă cu 11 ani. Astăzi, Hatem locuieşte şi munceşte în oraşul Ungheni, este căsătorit şi are patru copii. El spune că a venit la examen pentru că îşi doreşte să obţină toate drepturile cetăţeneşti şi să participe activ în viaţa societăţii. „A fost destul de complicat să înţeleg Constituţia. Cu testele-grilă m-am adresat la un judecător ca să mă ajute să le rezolv, dar paradoxal, nici el nu a putut răspunde la toate întrebările”, îmi spune Hatem într-o română aproape perfectă. Întrebat fiind ce crede despre cetăţenii R. Moldova care nu cunosc limba de stat, Hatem ne-a spus: „Eu am învăţat limba română în şase luni. Cei care locuiesc aici de o viaţă, dar nu ştiu limba română, pur şi simplu nu au dorinţa s-o înveţe”.


Foto: Ramin Mazur

Mai tranşant în declaraţii a fost Serge Mangole, originar din Republica Democrată Congo, care locuieşte în RM din 2004. El spune că „este o prostie faptul că cei născuţi aici nu cunosc limba de stat. În Congo avem o expresie care spune că atunci când te duci într-un sat şi acolo toată lumea dansează pe piciorul stâng, aşa trebuie să dansezi şi tu. Este păcat că cetăţenii RM nu vor să cunoască limba statului în care s-au născut”.

Anul acesta s-au înscris pentru obţinerea cetăţeniei RM 42 de persoane. Acestea sunt originare din Siria, Kuweit, Palestina, Iordania, Congo, Egipt, Georgia, Armenia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Liban, Turkmenistan, Kazahstan, Irak, România, Rusia, Ucraina. Dintre aceştia, numai 21 s-au prezentat la examenul de cunoaştere a Constituţiei şi numai şapte dintre ei au reuşit să treacă testul. La testul de română au fost prezenţi opt solicitanţi.

Anul trecut au depus cereri 67 de persoane, dintre care 44 au susţinut ambele probe, 13 solicitanţi nu au trecut proba de cunoaştere a Constituţiei, iar zece „au picat” la proba de cunoaştere a limbii române.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *