Economie

Economia Germaniei a crescut cu 1,7 la sută în 2015

Primele estimări oficiale referitoare la evoluția PIB în trimestrul al patrulea vor fi publicate în februarie, iar analiștii Bloomberg anticipează un avans de 0,4 la sută.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiază mai mult decât oricare alt stat din regiune de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Rata șomajului se află la un minim record, salariile cresc, iar prețul petrolului este cu peste 37 la sută mai ieftin față de anul trecut. Datorită acestor factori, consumul intern a devenit motorul creșterii economiei germane, iar exportatorii își transferă atenția de la piețele emergente care încetinesc spre economiile dezvoltate care își revin.

„Germania a înregistrat în 2015 o creștere economică ușsor peste potențial, pentru al doilea an consecutiv. Perspectiva pentru 2016 este favorabilă, consumul va avea cea mai mare contribuție la crestere, dar îngrijorările legate de China arată unde există riscurile economice relevante, mai ales în mediul extern”, a declarat Joerg Zeuner, economist șef la banca de stat KfW.

China a devenit dintr-un motor de creștere regional și global un risc pentru comerț, ca urmare a reechilibrării economiei de la investiții către servicii și comerț. În Germania, consumul intern a crescut cu 1,9 la sută anul trecut, cel mai mult după anul 2000, față de 0,9 la sută în 2014, potrivit biroului de statistică. Creșterea cheltuielilor guvernamentale a accelerat de la 1,7 la sută la 2,8 la sută, cel mai rapid ritm dupa recesiunea din 2009.

Cererea internă a contribuit cu 1,5 puncte procentuale la PIB. Exporturile au urcat cu 5,4 la sută, iar importurile cu 5,7 la sută. Guvernul a înregistrat un excedent bugetar de 0,5 la sută din PIB.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *