Economie

Economia Germaniei a intrat în recesiune

Germania a intrat oficial în recesiune, pentru prima oară de la pandemia care a lovit lumea în urmă cu doi ani. Speranţele că locomotiva economică a Europei va putea evita încetinirea economică s-au stins, după ce războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la energia atât de necesară acesteia, scrie Bloomberg.

Economia s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni, după o scădere de 0,5% în trimestrul patru din 2022, a anunţat joi biroul de statistică. Potrivit estimărilor anterioare, economia trebuia să se confrunte cu o stagnare şi nu cu o contractare.

„Gospodăriile au început să cheltuie mai puţin pe alimente, pe îmbrăcăminte, pe încălţăminte sau mobilire. De asemenea s-au cumpărat mai puţine autoturisme, mai ales cele electrice, deoarece stimulentele au fost reduse”, concluzionează biroul de statistică.

Rezultatul este un eşec pentru Germania, care deşi a scăpat de cele mai subre scenarii care pluteau deasupra economiei pe fondul invaziei Rusiei, a ajuns totuşi în cele din urmă la recesiunea pe care cancelarul Olaf Scholz o excludea în ianuarie.

Slăbiciunea industriei îşi pune amprenta asupra perspectivelor de business. Un indicator al aşteptărilor realizat de institutul Ifo a scăzut în luna mai pentru prima dată în opt luni, în timp ce un sondaj realizat de grupul de lobby DIHK a indicat o creştere zero a PIB-ului pentru 2023.

Un raport al Bundesbank din această săptămână a oferit un oarecare optimism – sugerând că economia ar putea creşte “uşor” în acest trimestru, pe măsură ce stocurile mari de comenzi, o atenuare a blocajelor de aprovizionare şi costurile mai mici ale energiei susţin producătorii.

Dar cererea de bunuri se prăbuşeşte, deoarece consumatorii confruntaţi cu o inflaţie ridicată preferă să se răsfeţe cu petrecerea timpului liber şi călătoriile. Acest lucru face ca creşterea economică să fie din ce în ce mai inegală – o tendinţă despre care unii analişti spun că nu este sustenabilă.

Mirel Palada: Cum n-a mai avut parte privilegiată de gaz eftin de la nasoii de ruși, cum dintr-o dată nu mai sînt o economie performantă?

Germania în recesiune? Cuuuum? Vaaai, nu se poate așa ceva! Nu-mi vine să cred. Cum n-a mai avut parte privilegiată de gaz eftin de la nasoii de ruși, cum dintr-o dată nu mai sînt o economie performantă? Ei, nesimțiții naziști care admonestau superior și disprețuitor țările din sudul Europei că nu sînt suficient de performante, a dat acuma momentul adevărului peste ei și au descoperit că de fapt au fost doar niște privilegiați imperialiști? Că de fapt nu era nimic altceva, doar decît o bicisnică escrocherie geopolitică? Și nu se tăvălește nimeni pe jos în chinuri? N-avem nici un libertarian mîndruțist care să le frece ridichea că nu sînt sustenabili și că trebuie să ia măsuri de austeritate? Ah, mi s-au umplut elitrele de emoție. Simt nevoia să dau sfaturi superioare nemților. Sfatul e simplu. L-au dat și ei altora. Să vîndă niște insule, ceva, dacă nu se pricep la economie decît doar atunci cînd le fac rușii favoruri și le vînd gazul eftin. Ah, ce dureros. Vai, dragă. Quel dezastru. Suferă naziștii. Plînge planeta. Sfîrșitu lumii, maică. Doamne, ce tristețe tefelistă m-a cuprins. Mă duc să vînd niște copii la export, să mai scadă deficitul, să echilibrez balanța comercială. Slava. Ghinion.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *