(ECONOMIE) Devalorizarea leului în raport cu dolarul este generată de strânsa corelație dintre moneda americană și prețul barilului de petrol
Scade barilul, crește dolarul
„Tandemul dintre prețul petrolului și situația dolarului este conceput astfel ca Statele Unite ale Americii să nu piardă niciodată: când crește prețul petrolului, dolarul dă înapoi, când petrolul se ieftinește, cum se întâmplă acum – prețul se prăbușește de luni de zile – crește dolarul. Dacă aveți o economie „dolarizată”, adică faceți socotelile în dolari, aveți de suferit”, a punctat analistul.
În opinia sa, leul moldovenesc, fiind „o monedă de la periferie”, nu poate să nu fie influenţat de evoluţiile din regiune, mai ales de cele din Rusia, a cărei economie se bazează pe exporturile de petrol.
„În aceste condiţii, Republica Moldova nu are multe pârghii prin care să controleze situaţia. Nu se poate face nimic, pentru că leul este o monedă de periferie. Situaţia creată pe piaţa valutară din Republica Moldova are, într-o oarecare măsură, legătură cu situaţia din Rusia, stat care deţine o pondere importantă în relaţiile economice, comerciale ale Republicii Moldova. În aceste circumstanţe, situația actuală a leului are legătură și cu prăbușirea rublei, care, la rândul său, are legătură cu scăderea prețului petrolului”, a detaliat analistul economic de la Bucureşti.
Totuși, publicația Business Insider, care citează un raport al analistului Jeffrey Currie de la Goldman Sachs, arată că legătura dintre prețul petrolului și dolar tinde să se diminueze odată cu creșterea ponderii gazelor de șist în economia americană. „În 2008, SUA importau aproape 12 milioane de barili de petrol și produse petroliere pe zi. Ca urmare a dezvoltării tehnologiilor de fracturare, volumul s-a redus până sub 5 milioane de barili pe zi. Cu alte cuvinte, importurile sunt cu 60% mai mici decât în 2008”, scrie publicația.
Prețul petrolului – armă contra Rusiei
Solicitat să estimeze cât va continua să se reducă prețul barilului de petrol, Ilie Şerbănescu a lăsat să se înţeleagă faptul că ieftinirea nu se va opri până când Rusia nu va fi suficient de alarmată, încât să accepte cât mai multe dintre condiţiile Occidentului.
„Deocamdată prețul va mai scădea, pentru că SUA și Rusia și, în parte și Uniunea Europeană, îşi pun pe masă toate atuurile în vederea unui târg. Lucrurile nu vor putea dura la nesfârșit în acest fel. Și atunci SUA se pregătesc cu ce au mai puternic. SUA se vor folosi și de statele arabe prietene pentru această situație și vor forța scăderea prețului petrolului, pentru ca Rusia să accepte condițiile Occidentului în târgul pe care îl pregătesc”, a afirmat analistul.
El a mai spus că niciuna dintre părți nu are interes ca tensiunile actuale de pe scena geopolitică să continue. Puterile occidentale au acuzat în numeroase rânduri Rusia de implicare activă în criza ucraineană prin furnizarea de întăriri şi arme rebelilor din estul separatist al Ucrainei. După anexarea Crimeii, SUA şi Uniunea Europeană au impus Rusiei numeroase sancţiuni economice, al căror scop a fost de a aduce Moscova la masa negocierilor în criza ucraineană.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a prevenit, la sfârșitul anului trecut, că nu va reduce producţia de petrol, chiar dacă preţul barilului va scădea până la 20 de dolari. Ministrul Petrolului din Arabia Saudită, unul dintre cei mai influenţi oameni din industria energiei, a arătat că OPEC a renunţat la politica sa tradiţională, potrivit căreia obişnuia să menţină preţurile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului producţiei.
Premierul Leancă se declară îngrijorat
Cum dolarul american a depășit pragul de 16 lei moldovenești – cea mai gravă depreciere de la punerea în circulație a monedei naționale – premierul Iurie Leancă s-a declarat îngrijorat și și-a exprimat intenția de a-i convoca în ședință pe reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.
„Este un semnal de îngrijorare, iar faptul că acelaşi lucru se întâmplă în ţările vecine, la est de noi, nu constituie un argument suficient de puternic”, a afirmat premierul în exercițiu.
Pe de altă parte, reprezentanţii BNM au anunţat că monitorizează situaţia, dar că nu-și propun să intervină imediat pe piața valutară. Ei au spus că deprecierea leului este cauzată de factori sezonieri, dar şi de situaţia din regiune.
„Este o cerere mai sporită (de dolari – n.red.) din partea agenţilor economici. Oferta de valută din partea persoanelor fizice este mult mai mică. Vom monitoriza situaţia şi, în caz de necesitate, vom face intervenţii”, a menționat Lucia Hadârcă, director Departamentul operațiuni valutare al BNM.
Cine pierde, cine câștigă
Potrivit experților, citați de cana2.md, deprecierea monedei naţionale va afecta, în special, persoanele care au credite sau achită chiria în valută străină. Profită de această situaţie cei care primesc transferuri de peste hotare sau au venituri în valută străină. Unii experţi economici consideră că Banca Naţională ar trebui să le ofere mai multe garanţii cetăţenilor în sistemul bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!