ecoVazon – o pasiune cu aromă de mirodenii
De trei ani, Sergiu Țurcanu cultivă mirodenii nu doar pentru familia sa, ci și pentru toți iubitorii de plante proaspete. Afacerea sa – „ecoVazon, mirodenii la ghiveci” ne oferă mirodenii sută la sută organice şi ecologice.
„E o activitate făcută pentru suflet”
Sergiu Țurcanu, fondatorul afacerii, ne-a mărturisit că ideea a apărut de la sine, din dorința de a folosi diverse mirodenii în timp ce gătește. Plantele proaspete nu se compară cu cele uscate, ne-a spus fermierul. Până a pornit afacerea, creștea acasă aceste plante în ghiveci și le folosea pentru uzul personal. „Eu nu am o afacere profitabilă, o fac din pasiune în timpul meu liber. E o activitate făcută pentru suflet și îmi face plăcere”, a spus Sergiu Țurcanu. Deși are un job de bază în domeniul marketingului, reușește să vină în fiecare zi la seră și să lucreze câteva ore, timp în care se relaxează cât îngrijește plantele.
Rozmarinul în floare
Proprietarul se implică absolut în toate activitățile, de la alesul semințelor, plantarea, alegerea pământului, până la comercializarea și participarea la evenimente. În echipa sa mai are cinci persoane, dar din necesitatea de a mări producția, va crește echipa.
Asmățuiul – un condiment uitat
Din start, afacerea a pornit-o cu 12 plante, care au fost testate înainte de lansare pe piață. Printre acestea erau busuiocul, oregano, melisa, menta, cimbrișor, pătrunjel, tarhon, rucola, rozmarin, salvie, maghiran și ceapa de tuns. Investiția inițială a constituit trei mii de euro. Ulterior, a început să cultive și alte plante.
„Încercăm să readucem condimentele care s-au folosit pe teritoriul țării noastre. Este interesant să știm ce puneau în mâncare bunicii sau strămoșii noștri”, a spus antreprenorul. În prezent, la ecoVazon, se încearcă refolosirea câtorva plante mai puțin cunoscute printre care și asmățuiul, una dintre ierburile uitate, care se întâlnea foarte des pe teritoriul țării. Aceasta se aseamănă cu pătrunjelul, doar că frunzele sunt mai mărunte.
Anul trecut a început să cultive o plantă nouă în ghiveci – mătăciunea. I-a atras atenția denumirea acesteia în latină dracocephalum moldavica. „E unica plantă pe care am întâlnit-o și conține în denumirea latină cuvântul „Moldova”. Planta este numită la noi mentă sau melisă turcească, are o aromă de lămâie foarte pronunțată. În Noua Zeelandă ea se numește mentă moldovenească, iar noi în Moldova nu le cunoaștem”, a spus fermierul. Deși ea nu prea crește în ghiveci, producătorul recomandă oamenilor să o planteze în grădină. Semințele acestei plante, ca și multe altele sunt disponibile în magazinul ecoVazon.
Viitoarele roșii pitice care se cultivă în ghiveci
Periodic, Sergiu Țurcanu testează culturi noi. Anul trecut a încercat să crească roșii în ghiveci, deoarece consumatorii își doreau să crească pe pervaz și aceste legume. Pentru acest an, producătorul ne-a spus că va pregăti pentru comercializare roșii din soiul „cherry galben curgătoare”.
Plante crescute în condiții ecologice
Florile în ghiveci reprezintă o altă parte frumoasă a afacerii sale. „Acum creștem o gamă variată de flori. Am selectat câteva soiuri pitice: lalele, narcise, zambile, frezie, anemone, iriși și crini”, a menționat producătorul.
Semințele pentru cultivarea plantelor sunt procurate în afara țării. Deși avem producători locali de semințe, din păcate, aceștia nu au un produs de calitate, iar consumatorii se plâng de calitatea acestora, afirmă antreprenorul. El recomandă să procurați semințele din afară, fiindcă acestea vin intr-un ambalaj protector și sunt de o calitate mai înaltă la germinare. „Mi-ar plăcea să avem soiuri autohtone care ar fi selecționate, păstrate și cultivate la noi. Mă refer, în primul rând, la legume”, a spus proprietarul.
Grâul pregătit pentru sărbătorile de primăvară
Toate plantele vii sunt crescute în humus sau bio-humus produs din excremente de viermi din California, fără adaosuri chimice. „De la bun început ne-am propus să creștem plante organice și ecologice care vor fi folosite în alimentație”, ne asigură Sergiu Țurcanu.
Magazinul ecoVazon propune spre vânzare semințe, plante și alte produse legate de grădinărit. Prețul plantelor pornește de la 9 la 69 de lei, iar florile în ghiveci costă până la 150 de lei.