Politică

Edilul din București, Sorin Oprescu, trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bani

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane, printre care un director de la Primăria Capitalei şi directori de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, se arată într-un comunicat remis presei de DNA.

Conform sursei citate, Cristian Stanca, Octavian Constantinescu, Florin Şupeală şi Claudiu Bengalici au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru diverse infracţiuni, printre care luare de mită, complicitate la spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, în timp ce Cornel Bogdan Popa şi Romeo Albu sunt judecaţi în arest la domiciliu, Ruxandra Petroi este judecată sub control judiciar, iar Ion Niţă în stare de libertate.

Cum s-a constituit grupul infracţional

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, "inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea că scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea".

Procurorii spun că iniţial, "structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit", presupunând doar un lider – directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, precum şi "conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o suma de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mită plătită de contractorii privaţi".

Grupul s-a extins ulterior cu persoane care au aderat la el "în vederea obţinerii unor foloase materiale". La finalul anului 2013, grupul avea un nou lider, dar şi un "eşalon de ‘secunzi’ (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii".

"În cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian.

Acesta din urmă a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor inculpatului Popa Bogdan Cornel", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii spun că Oprescu şi-a folosit atribuţiile de primar general pentru a impune angajarea inculpatului Stanca Cristian la ACCU, "aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiaşi inculpat".

Ziua flagrantului

"La dată de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauza), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Prin această conduită, Primarul al Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să ‘valideze’ activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale că director la A.L.P.A.B., deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie", se mai arată în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii spun că la aceeaşi dată, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, Sorin Oprescu a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-şi achita o obligaţie contractuală.

În ceea ce îl priveşte pe Popa Bogdan Cornel, procurorii spun că în perioada 2013-2014 acesta "a pretins şi primit sume totalizând de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societăţii comerciale (denunţători în cauza), susţinând că prin influenţă pe care o are asupra inculpaţilor Oprescu Sorin Mircea şi Constantinescu Mircea-Octavian îi va determina pe aceştia să întreprindă diverse demersuri", inclusiv să vireze sumele necesare pentru a se putea achita nişte lucrări executate de societatea martorilor denunţători.

"În perioada mai-august 2015, în acelaşi context, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, împreună cu inculpatul Stanca Cristian, a pretins de la aceeaşi martori denunţători, prin intermediari, suma 60.000 euro, că mită pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii îl acuză pe Popa Bogdan Cornel, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, de numeroase alte infracţiuni comise în ultimii doi ani, în special de luare de mită în mod repetat.

"În perioada 24.10.2014-07.05.2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director la Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a semnat mai multe acte adiţionale, toate încheiate între instituţia pe care o reprezenta şi firma pe care o controla prin inculpatul Bengalici Claudiu, prin care valoarea contractelor subsecvente a depăşit valoarea maximă a acordului cadru menţionat.

Prin această activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obţinut personal, că persoană care controla firma respectivă, un folos material de 612.521,44 lei.

În perioada ianuarie 2013 – 23 august 2015, deşi ocupă o funcţie de conducere în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, inculpatul Popa Bogdan Cornel a condus activitatea mai multor firme pe care le controla şi care au derulat contracte cu instituţiile pe care le conducea", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus măsură sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile (apartamente, case şi terenuri) deţinute în proprietate sau în coproprietate, precum şi asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) şi mai multor sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaţilor Constantinescu Mircea Octavian, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Şupeală Florin, Albu Romeo, Bengalici Claudiu şi Niţă Ion.

Totodată, procurorii au dispus măsură sechestrului asigurător asupra sumelor de bani (102.400 lei şi 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziţiei, precum şi asupra a trei bunuri imobile (case) deţinute în proprietate sau în coproprietate de către Sorin Oprescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *