Social

Educarea copiilor fără interdicții: avantaje și dezavantaje

Pe lângă „educarea” prin bătaie, care în R. Moldova este o practică des întâlnită, în rândul părinților se bucură de popularitate și modul de educare fără interdicții. Psihologii sunt de părerea că atunci când micuții au libertatea să facă practic tot ce doresc, ei vor crește total neadaptați la realitățile sociale și vor întâmpina dificultăți când vor încerca să se integreze într-un grup. Totuși, lipsa unor limite, poate dezvolta la copii capacitățile creative.

Se întâmplă des ca un părinte să fie tentat să stabilească mereu restricţii, reguli, interdicţii din iubirea şi grija pe care le poartă copilului sau se poate întâmpla invers, ca din aceeaşi dragoste să nu îi impună nicio limită. În viziunea specialiștilor, gradul de libertate oferit copilului este poate cea mai importantă decizie în ceea ce priveşte educarea şi dezvoltarea personalităţii lui.

„Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor”

Recent Maria V. a devenit mamă pentru a doua oară. Femeia trăiește împreună cu soțul și cu ambii copii în suburbia Capitalei. Cuplul a ales să-și educe odraslele într-un mod diferit de cel folosit de părinții lor. „Toată copilăria mea mama îmi interzicea să fac practic tot ce-mi plăcea. Am crescut cu frica să mă ating de ceva și nici nu știam cum să reacționez atunci când nu mai erau interdicții. Atunci am decis pentru mine că toții copiii mei vor avea permisiunea să facă tot ce doresc, important să nu-și pună sănătatea în pericol. Cei mici învață cel mai mult din curiozitate și au nevoie să poată atinge obiectul care le-a atras atenția. Părintele trebuie să fie atent, dar nu să-l izoleze de restul lumii”, consideră interlocutoarea mea.

Maria recunoaște că a aplicat această metodă cu fetița ei cea mai mare și a funcționat perfect. Prin urmare și băiatul cel mai mic se va bucura și el de libertate. „Nu vreau să creadă lumea că las copiii de capul lor. Mereu sunt cu ochii pe ei, dar le permit să experimenteze, să încerce și să pipăie ceva nou. Le-am spus și buneilor să nu-i protejeze excesiv. Dacă micuțul nu vrea lapte, nu încerc să-l impun să-l bea. Dacă nu vrea să doarmă, mă joc cu el până se epuizează și adoarme singur. Aceleași metode le aplic atât eu, cât și tatăl și niciodată nu ne reproșăm nimic unul celuilalt. Vrem ca ei să vadă în noi și niște prieteni care-i înțeleg, nu doar părinți mereu nemulțumiți de ceva. Deocamdată ne reușește – vom vedea ce se va întâmpla când vor crește”, a mai comunicat tânăra mămică.

„Va considera că părinților nu le pasă de el”

Specialiștii care lucrează în domeniul educației copiilor sunt de părere că prea multă libertate dăunează. Potrivit psihologului Irina Novac, părinții trebuie să le ofere celor mici un spațiu cu limite reale. „Atunci când copilul poate face tot ce-i trece prin cap, la un moment dat va avea un sentiment de abandon. El va considera că părinților nu le pasă de el. Totodată, pe măsură ce va crește, acesta va fi inhibat. Atunci când se va ciocni cu realitatea din societate îi va fi foarte greu să înțeleagă că anumite lucruri sunt permise, iar altele nu”, subliniază specialista.
La fel, ea mai consideră că odată deveniți maturi, copiii cărora li s-a permis totul, ar putea avea o reacție foarte protectivă față de propriii lor copii.

Un alt psiholog, Tatiana Botezat, spune că educaţie fără interdicţii n-ar trebui să existe, mai ales la vârste fragede. Specialista este de părere că interdicţia trebuie folosită neapărat în două cazuri: pentru a proteja viaţa şi securitatea copilului, în cazul unor pericole reale şi pentru a-l ajuta să se integreze în societate. „Primele interdicţii apar atunci când micuțul începe explorarea mai intensă a lumii înconjurătoare. Curiozitatea lui i-ar putea pune în pericol sănătatea, din acest motiv interdicţiile formulate de adulţi sunt vitale. Stabilim aceste limite pentru a-l ajuta pe copil să se conformeze normelor sociale. De exemplu: îi interzicem micuțului să sustragă obiecte din magazinul unde mergem împreună şi îi explicăm de ce nu este agreat acest comportament”, explică specialista.

Lipsa interdicțiilor ar putea să le dezvolte creativitatea

Psihologul consideră că este foarte important să i se explice copilului de ce nu are voie să facă un anumit lucru. Dacă nu i se explică, el devine frustrat, iar dorinţa şi curiozitatea de a încălca regula este foarte mare. „Trebuie să înțelegem că educarea copilului fără unele interdicţii înseamnă că nu participăm la procesul de însuşire a normelor sociale. Când sunt mici, copiii nu analizează profund metodele de educaţie a părinţilor. Doar atunci când cresc, vor asocia controlul parental, care implică interdicţiile explicate şi dozate corect, cu grija şi dragostea părintească. Cred că aţi auzit adulţi spunând despre părinţii lor: n-au avut grijă de noi, făceam ce vroiam”, a mai adăugat Tatiana Botezat.

Specialista se arată îngrijorată că în R. Moldova sunt foarte mulţi părinţi care nu interzic nimic copiilor și practic nu participă la educaţia lor. Potrivit ei, atunci când nu sunt stabilite anumite limite copilul nu învaţă la timpul potrivit ce e bine, ce este permis și ce nu se acceptă în societate. „Astfel de copii sunt derutaţi în stabilirea relaţiilor sociale și devin agresivi atunci când nu-şi pot atinge scopurile. Partea bună e că lipsa interdicţiilor ar putea totuși să le dezvolte capacitățile creative – lucru care le-ar putea fi de folos la școală, liceu sau universitate”.

Ambii psihologi, pe care i-am consultat, sunt de părere că pe măsură ce copiii cresc, părinţii ar trebui să le permită tot mai multe lucruri – aceasta îi va ajuta să ajungă niște maturi independenți și responsabili.

Opinia psihologului: „Nu există părinți perfecți, așa cum nu există nici copii perfecți. Căutarea unui echilibru și încercarea de a fi cât mai buni în ceea ce facem, ne poate asigura succesul în oferirea unei educații eficiente celor mici…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *