Externe

Efectele embargoului: 80% din cașcavalurile de pe piața rusă NU CONȚINT LAPTE

Concluziile socante ale expertilor rusi au venit după o analiză minutioasa a materiilor prime utilizate pentru producția de produse lactate în Rusia.

Utilizarea generală a surogatelor pe piața produselor lactate din Rusia este de 25,3%. Aceste date au rezultat din monitorizarea pieţei de retail în perioada ianuarie – septembrie a anului curent.

Surogatele sunt soluții și alte substante în care grăsimile de lapte sunt fie total înlocuite cu cele de origine vegetala, fie procentul acestora din urma depășeşte cu mult cotele admise.

Anterior, analistii de la Institutul pentru Studii a Pieţei Agricole (IKAR) de la Moscova au raportat că nu se așteaptă la o creștere semnificativă a producției de lapte în 2015.

Va continua tendința de creștere a productivității și de reducere a șeptelului. În acest context, potrivit experților, Guvernul nu poate face față crizei de lapte: producția totală de lapte din țară este în scădere, în loc de produse lactate, cetățeni cumpara surogate care nu au nicio legatura cu laptele. Analistii din industrie spun că mulți producători de lactate au exclus complet achizițiile de lapte crud.

Spre exemplu, Uniunea Consumatorilor „Roskontrol”, după examinarea a 26 de marci de unt și 20 probe de cascaval ruses si belorus, a constatat ca aproximativ doua treimi din produsele examinate erau contrafăcute. O parte din probele analizate practic nu mai conţineau grăsime de lapte.

Situatia este una din consecintele embargoului alimentar impus de Kremlin ca masura de retorsiune la sanctiunile UE (impuse ca urmare a agresiunii ruse in Ucraina).

Multi producatori sunt obligati de conjunctura (dar si de frica represaliilor statului) sa mentina sau mareasca productia de mancare. Şi pentru ca importurile de materie prima din UE au fost sistate, multi se vad nevoiti sa treaca la surogate.

Astfel, 14 milioane de tone de lapte sunt produse anual în Rusia. „Din acest volum, 6 milioane de tone sunt deja înlocuite cu surogate” – sustine Vasili Redin, director executiv al Alianței Laptelui din Europa de Est.

Datele Ministerului Agriculturii sunt şi mai terifiante: mai mult de o treime din procesarea de lapte in Rusia o reprezenta grăsimile vegetale, iar în producția de lactate se utilizează anual 0,5 milioane de tone de grăsime non-lactice, adica echivalentul a 12 milioane de tone de lapte.

Sursa: interfax.ru


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *