IT&C

Efectele internetului asupra memoriei

La îndrumarea lui Betsy Sparrow, profesor asistent de psihologie la Universitatea Columbia, cei trei cercetători erai curioşi să vadă dacă oamenii îşi aduc aminte mai uşor o informaţie pe care o pot găsi pe internet, aşa cum studeţii îşi amintesc mai repede subiectele pe care consideră că ar putea să  le pice la un test.

De patru experimente diferite asupra memoriei a fost nevoie pentru a demonstra acest lucru. Într-un caz, participanţii au scris 40 de caractere la un calculator, exemplu „ochiul unui struţ este mai mare decât creierul lui”. Dacă jumătate dintre subiecţi au crezut că informaţia va fi salvată în computer; cealaltă jumătate a crezut că ceea ce au scris va fi şters.

Probabilitatea ca subiecţii să îşi amintească informaţia a fost mult mai mare în cazul celor care au crezut că nu vor mai putea să o găsească mai târziu.

Un al doilea experiment a avut drept scop confirmarea sau infirmarea ipotezei conform căreia accesibilitatea calculatorului afectează într-un mod decisiv ceea ce ne amintim. „La întrebarea ‘câte state au steagul de o singură culoare’, ne gândim imediat la steaguri şi încercăm astfel să identificăm un răspuns, sau ne repezim să căutăm pe internet?”

În acest caz, participanţilor li s-a cerut să îşi amintească atât cuvintele căutate online, cât şi folderele în care informaţia a fost stocată. Cercetătorii au fost surprinşi să afle că subiecţii şi-au adus aminte mult mai repede folderele, decât cuvintele.

„Asta m-a dat pe spate”, a declarat dr. Sparrow într-un interviu.

Experimentul explorează şi un aspect al aşa-numitei memorii tranzactive, pe care o folosim în relaţiile de rudenie, cu prietenii sau colegii de serviciu.

„Îmi place să mă uit la baseball”, spune dr. Sparrow. „Dar ştiu că soţul meu cunoaşte lucruri legate de baseball, aşa că, atunci când vreau să ştiu ceva, îl întreb pe el şi nu mă obosesc să-mi aduc aminte de una singură”.

Efectele pe care internetul le are asupra memoriei sunt încă incerte şi trebuie explorate în continuare, spune dr. Sparrow, adăugând că experimentele sale au dus-o la concluzia că internetul are rolul unui sistem extern de stocare a memoriei.

„Memoria umană”, spune ea, „se adaptează noii tehnologii comunicaţionale.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *