Actualitate

Efectele izolării absolute / Economia R. Moldova a SCĂZUT cu 6.5% în anul 2020 față de anul trecut

Produsul intern brut va însuma 201,4 miliarde lei în anul 2020 și va fi cu 6,5% sub nivelul din anul precedent (în termeni reali), se arată în cea mai recentă prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2021-2023, realizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit prognozei vor înregistra descreșteri accentuate sectoarele care au fost cele mai afectate de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei (serviciile, comerțul interior de bunuri, serviciile de transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică etc.) și sectoarele dependente de cererea externă (industria prelucrătoare, exportul de bunuri și servicii etc.).

Agricultura, inflația și cursul dolarului

Totodată, sectorul agricol, care nu este influențat direct de criza pandemică, va înregistra o descreștere cu circa 27%, din cauza condițiilor meteorologice nefaste. Se estimează că în 2021 în condiții prielnice agricultura va înregistra o creștere cu 24%.

Conform prognozei, rata anuală a inflației se va diminua continuu până la începutul anului 2021. Astfel, inflația la sfârșitul anului 2020 se estimează la nivel de 0,4%.

Pentru anii următori aceasta va fi relativ stabilă constituind 4%-5%. Rata inflației medie anuală pentru anul 2020 se estimează la nivel de 3,7%, iar în următorii 3 ani va constitui 2,7%, 4,5% și 5%, respectiv.

În anul 2020, după deprecierea din trimestrul I, moneda națională a început să se aprecieze față de dolarul SUA. Aprecierea leului a fost determinată de scăderea cererii pentru valută străină din cauza sistării activității economice și diminuării cererii interne.

Ca rezultat, să estimează că la sfârșitul anului 2020 cursul monedei naționale va constitui 17,40 lei pentru un dolar SUA, cu o depreciere în următorii trei ani până la 19,19 lei pentru un dolar. Cursul mediu anual pentru anul 2020 este prognozat la nivel de 17,34 lei pentru un dolar, iar în următorii 3 ani moneda națională se va deprecia ușor până la 19,35 lei pentru un dolar în anul 2023.

https://www.mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *