Efectivul Ministerului de Interne este mobilizat pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor
Deşi, la moment, pe majoritatea segmentelor râurilor Prut şi Nistru se atestă o scădere a nivelului apelor, totuşi, pe unele porţiuni acesta continuă să se menţină. Mai există pericol de inundaţie în localităţile Goteşti, Ghioltosu şi Ţiganca r-nul Cantemir, precum şi la Leuşeni şi Hânceşti, unde se desfăşoară lucrări de întărire şi construcţie a digurilor. Situaţia este monitorizată permanent pentru asigurarea, în caz de necesitate, a evacuării locuitorilor, intervenţiei oportune cu forţe şi mijloace speciale.
Datorită intervenției prompte în gestionarea situației pe râul Nistru, prin construcția unui dig de protecție de aproximativ 700 de metri și înălțimea de peste 1 metru, s-a reușit prevenirea inundațiilor și cauzarea pagubelor în localitățile adiacente, în special a fost evitat pericolul afectării zonei turistice din orășelul Vadul lui Vodă, unde se odihnesc mii de cetățeni, inclusiv copii, anunţă serviciul de presă al MAI.
Pentru gestionarea nemijlocită a situaţiilor în teritoriu, prin dispoziţia Guvernului a fost creat Statul major operativ, sub conducerea ministrului de Stat, Victor Bodiu.
În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Interne a pus în aplicare planul special „Calamităţi”, fiind mobilizat întregul efectiv al organelor afacerilor interne în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor inundaţiilor. S-a reuşit mobilizarea şi implicarea autorităţilor publice locale şi populaţiei în construcţia digurilor de protecţie, evacuarea cetăţenilor şi alte activităţi.
Zilnic, la lucrările de lichidare a consecinţelor inundaţiilor şi de consolidare/construcţie a digurilor sunt implicaţi circa 1000 de colaboratori de poliţie, 300 angajaţi ai Serviciului Protecție Civilă şi Situații Excepționale, 300 militari ai trupelor de carabinieri, 100 militari ai Forţelor Armate, 150 ai Serviciului Grăniceri, 35 angajaţi ai Ministerului Justiţiei, experți ai Ministerului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Agenţiei „Apele Moldovei”.
În total, din zonele de risc, au fost evacuate la moment 3182 persoane, inclusiv 572 copii.
S-a efectuat consolidarea digurilor existente şi construcţia digurilor temporare pe o lungime totală ce depăşeşte 68,5 km, 29 km fiind construite din nou. De asemenea, au fost realizate lucrări pentru protecţia surselor de apă potabilă, pomparea apei din subsoluri, colectarea păsărilor şi animalelor moarte din localităţile inundate, curăţarea canalelor de scurgere şi deblocare a drumurilor înnămolite.
Au fost desfăşurate lucrări de pregătire a digului de protecţie de pe râul Nârnova (r-nul Hânceşti), precum şi la hotarul raioanelor Cantemir – Cahul, privind o eventuală rupere controlată în vederea evacuării apei de pe terenurile inundate.
Concomitent, au fost instalate posturi poliţieneşti suplimentare pentru a lua sub protecţie bunurile şi casele rămase fără stăpân, care sunt dotate cu circa 20 de bărci cu motor, utilaj şi echipament special. Accesul în zonă este limitat.
În zona sinistrată a fost creat un comisariat de poliţie pentru menţinerea ordinii publice. Este asigurată paza centrelor de colectare şi repartizare a ajutoarelor materiale şi centrelor de plasament temporar al persoanelor sinistrate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!