Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 09:17
Abonamente

Actualitate 6 Mai 2016, ora 13:50

Eidman: Cât de util îi va fi Trump lui Putin?

Marime Font

 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Rusia se angajeaza în construirea unei economii de sine stătătoare, care în condițiile sancțiunilor se bazeaza pe propriile forțe. Unii comentatori au remarcat imediat similitudinea acestei abordări cu cea a Phenianului. Cu toate acestea, spre deosebire de Coreea de Nord, Rusia lui Putin este puțin probabil să se gândeasca serios la izolare. 

Și problema nu e atat dependenta economia Rusiei de tehnologiile occidentale. Pur si simplu, elita lui Putin traieste „în două case”. Aproape fiecare mare șef de intreprindere, administratie publica, cultura, sport, vedete au active imobiliare și conturi în Occident. Acolo ei se odihnesc, acolo isi dau copiii la scoala. „Krîm naș” (slogan care se traduce prin ”Crimeea e a noastra!”) este pentru populație. Dar elita pledeaza pentru – „London naș”, „Courchevel naș”, „Sardinia nașa”, și de ce nu – „Panama nașa”, scrie intr-un comentariu pentru DW, publicistul si scriitorul Igor Eidman (Igor Eydman).

Izolarea de Occident, înăsprirea sancțiunilor – este o amenințare mult prea gravă la adresa Kremlinului. Cu toate acestea, Putin nu are de gand sa-și schimbe politica. Același Lavrov spunea că Rusia nu este mulțumită cu situația în care, în schimbul cooperării, „noi” ar trebui „să fim la fel ca ei”, să acceptam „atitudinea occidentală față de drepturile omului”, deoarece „este contrar fundamentelor culturii noastre”. Într-o situație în care autoritățile ruse, se tem de izolare pe de o parte, iar pe de altă parte nu doresc să se conformeze normelor culturale și juridice acceptate în lumea occidentală, le ramane o singură solutie – sa schimbe Occidentul dupa calapodul rusesc, afirma Igor Eidman.


Pe ce pariaza Putin?

Situația politica mondială este favorabilă acestei intenții. Cultura politică tolerantă și umanistă este în criză. Valul de populism de dreapta din țările occidentale are foarte multe în comun cu putinismul, inclusiv abandonarea tradiției politice liberale și încălcarea regulilor nescrise ale corectitudinii politice. Până nu demult, aceste atitudini și le puteau permite doar politicieni marginalizați. Acum, ele sunt predicate de concurenți cu sanse reale pentru cea mai înaltă funcție publică, gen austriacul Hofer, sau americanul Trump, scrie autorul.Putin

Politica autorităților ruse ajuta la creșterea popularității acestor forțe. Încălcarea de catre Rusia a normelor legale internaționale demonstrează alegătorilor occidentali ca, în lumea modernă, ca și în urmă ca o sută de ani, are dreptate cel puternic. Prin urmare, trebuie să voteze pentru propriile „personalități puternice” care ne pot proteja împotriva amenințărilor din „exterior”. Kremlinul prezintă un exemplu seducător al revenirii la moralitatea politică „hottentota” (bine e când eu îmi mănânc vecinul, rău e cand vecinul ma mănâncă pe mine), la naționalism, cultul conducatorilor militari și al forței în politică. Într-o lume în care există presedintele Putin, candidatul Trump are o șansă mai mare de succes, afirma Eidman.

Autoritățile ruse în mod activ încearcă să folosească valul de populism de dreapta pentru a schimba lumea conform cu practicile lor criminale. Pentru a face acest lucru ei corup elita politică și de afaceri occidentala, cumpara media, intelectuali, publiciștii. Kremlinul pare să viseze la o lume in care presedintii Putin, Trump, Marine Le Pen și cancelarul Frauke Petry ar fi discutat la masa cu liderii chinezi cu privire la împărțirea lumii în sfere de influență.

Ia uite cine vine

Nu intamplator Putin și Trump își fac reciproc complimente. Au multe lucruri in comun. Și unul si altul sunt spirjiniti de oameni care nu accepta ideile umanismului și toleranței, despre care se credea ca sunt ferm înrădăcinate în cultura occidentală. Susținătorul tipic al lui Trump este bărbatul alb, de vârstă mijlocie, fără studii superioare, cu venit mediu sau puțin sub nivelul venitului mediu. Astfel de oameni își exprima cel mai des nemulțumirea împotriva minorităților rasiale și a imigranților.

Atitudini similare prevalează și în rândul suporterilor lui Putin. Numai că, în Rusia, ele sunt răspândite în întreaga societate. Jumătate dintre ruși într-o oarecare măsură împărtășesc teza „Rusia – pentru ruși”, doar un sfert consideră că NU ar trebui să existe restricții cu privire la șederea în Rusia a strainilor de alta nationalitate.

Judecând după declarațiile susținătorilor lui Putin și Trump pe rețelele sociale, mulți exprima neîncrederea față de reprezentanții altor culturi și rase; dispretuiesc minoritățile sexuale, se exprima sexist fata de femei; sunt convinsi de superioritatea propiei rase, națională ori religioasă. Psihologii îi numesc ăe acești oameni personalitati autoritare.

Putin contra ”American Putin”

Cu toate acestea, e puțin probabil ca Trump și Putin sa fie prieteni, crede autorul. Miliardarul a declarat că va construi cu Rusia o relație bazata pe poziție de forta și chiar a spus ca va da ordin sa se doboare avioane militare rusesti care efectueaza manevre periculoase în apropierea US Air Force.AVION RUSESC

Liberalul Obama este foarte departe de astfel de atitudini. Trump însă, dacă ajunge la putere, ar putea pur și simplu sa faca implinite visele cele mai teribile ale președintelui rus. Si asta tocmai pentru că are multe în comun cu Putin. Proprietarul Kremlinului se va trezi ca are in fata sa un alt conducator ”ura-patriot” ostentativ, care va lucra asiduu pentru conturarea imaginii sale de lider puternic, cum este el însuși. De la ambii președinți alegătorii vor aștepta decizii brutale, dure. Donald Trump va incepe la modul serios sa faca cu Vladimir Putin jocuri militar-patriotice, dovedind cine este adevaratul sef al lumii. Pentru Rusia, cu economie slabă și potențial militar incomparabil cu cel al SUA, finalul acestor jocuri va fi în mod inevitabil foarte trist, este convins Igor Eidman. 

paginaderusia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 00:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)