Elevii claselor ruse din Olănești nu merg la școală
Aceștia însă au depus plângere la Curtea de Apel. Între timp, sălile de clasă ale Liceului „B. P. Hașdeu”, unde trebuiau să facă ore elevii care au învățat în gimnaziul rus, sunt goale. „Vom monitoriza situația pe parcursul acestei săptămâni și apoi vom vedea ce vom face”, a declarat Vitalie Vacaru, consilier local din Olănești.
Scandalul de la gimnaziul rus din Olănești a început odată cu adoptarea deciziei de optimizare a școlii. Elevii claselor a V – IX urmau să fie transferați la Liceul Teoretic „Dm. Cantemir” cu predare în limba rusă din or. Ştefan-Vodă, care se află la o distanţă de 25 km de Olăneşti. Pe 3 septembrie însă, profesorii şi cei aproape 80 de elevi au mers la gimnaziul rus, refuzând astfel să se conformeze deciziei. Consiliul local a adoptat o nouă hotărâre, potrivit căreia elevii ruși să fie transferați la Liceul Teoretic „B.P. Haşdeu” cu predare în limba română din localitate. Această soluție însă a nemulțumit toți actorii acestui scandal: administrația liceului nedorind să accepte un statut mixt, iar părinții elevilor au refuzat ca odraslele lor să învețe într-o instituție cu predare în limba română, chiar dacă aceștia vor învăța în limba rusă.
Potrivit lui Vitalie Vacaru, Consiliul local a fost considerat țap ispășitor în toată această situație. „Decizia finală este următoarea: clasele a II- IX vor fi transferate în componența liceului din sat, fără schimbarea statutului liceului. Adică elevii care învață în limba rusă vor face lecții în clase paralele celor cu predare în limba română”, a spus consilierul. „În general, gimnaziul nu are destui elevi și înmatriculează pe toți cei pe care îi găsesc, care au fost exmatriculați din liceu pentru nereușită, acordându-le garanție că vor avea note și vor absolvi școala. Fostul director al gimnaziului rus a dat indicații profesorilor să nu pună note mai mici de 5 și mai mari de 7. Și apoi, nu poți încadra în clasa cu predare în rusă elevi, care nu știu a vorbi limba rusă. În gimnaziu însă sunt și din ăștia. De obicei, ei fac parte din familii social vulnerabile. Profesorii le-au spus acestor părinți că oricum, copiii lor nu vor face studii superioare în RM și vor pleca la muncă tot în Ucraina sau în Rusia și alte motive prin care îi îndeamnă să-și dea copiii la școala rusă”, a spus indignat consilierul.
„Din patru clase primare, au făcut două”
Fostul director al gimnaziului rus, Vasile Bagrin, ne-a explicat că profesorii nu sunt mulțumiți pentru că în documentul aprobat de consiliu este scris absorbție și nu transferare, iar în decizie nu a fost menționat niciun cuvânt despre clasa întâi, cu toate că verbal s-a hotărât ca aceasta să fie deschisă până la urmă. „Din patru clase primare, au făcut două. Sălile de clasă pe care le-au dat elevilor ruși au doar un geam, anterior acestea fiind utilizate în calitate de încăpere de serviciu. În unele clase băncile stau una lângă alta…”, a afirmat fostul director.
Referitor la cele afirmate de consilier, Vasile Bagrin a spus că „în clasele ruse există elevi de diferite etnii”. „Părinții au hotărât să-și dea copiii la școala rusă. Există unii care poate că vor să plece și din acest motiv și i-au dat în clasele cu predare în limba rusă”. Totodată, fostul director a infirmat declarația precum că ar fi dat indicații privind notele.
Doar 25 de elevi din 81 merg la ore
Președintele raionului Ștefan-Vodă, Vasile Buzu a declarat că „Decizia nu i-a mulțumit nici pe unii, nici pe alții. Administrația liceului vrea să-și păstreze statutul și denumirea, iar profesorii din gimnaziul rus vor ca liceul să devină moldo-rus. Dar asta nu este important; elevii trebuie să facă carte și să nu parcurgă distanța de 25 km până la Ștefan-Vodă, distanță, care poate fi periculoasă, dar fiind faptul că drumul pe care trebuie să meargă este de importanță națională și este aglomerat. Deocamdată, clasele primare vor fi comasate la unele obiecte și vom optimiza cum vom putea pentru a reduce cheltuielile”.
Între timp, ieri din cei circa 80 de elevi ai gimnaziului rus, doar 25 au fost prezenți la ore. „Vom monitoriza situația până la sfârșitul săptămânii apoi vom decide ce vom face”, a conchis Vitalie Vacaru.