Social

Elevii picați la BAC nu fac cozi la școlile profesionale

Au trecut deja trei săptămâni de la începerea perioadei de admitere în instituțiile de învățământ secundar. Cei care au picat examenele de bacalaureat au deocamdată o singură opțiune – școlile profesionale care oferă cursuri de un an sau un an și jumătate pentru însușirea unei profesii. Anul acesta, peste 11 mii de elevi au eșuat să ia BAC-ul din prima sesiune. Teoretic, ei ar fi trebuit să formeze cozi la comisiile de admitere în școli profesionale, însă lucrurile arată cu totul altfel. 

Le mai oferim o șansă

În Chișinău activează șase școli profesionale. Operator, radio-mecanic, lăcătuș auto, montator, tâmplar, electrician sunt doar câteva profesii pe care liceenii, indiferent de rezultatele de la BAC, le pot însuși pe parcursul unui an. Potrivit membrilor comisiilor de admitere, interesul lor este sporit. „Ei se interesează în primul rând dacă, având note negative la bacalaureat, pot să intre la noi. Ei pot să se prezinte cu tabelul de note și noi îi primim. Trebuie să le mai oferim o șansă”, a menționat Marina Cortac, membră a comisiei de admitere în Școala Profesională nr.6. Totuși, liceeni își analizează deocamdată opțiunile și nu se pregătesc să-și depună dosarele. „Ne gândeam că vor veni mai mulți din cei cu BAC-ul picat, dar vedem că nu se grăbesc. Noi avem două grupe pentru liceeni la specialitățile tâmplar universal și restaurator în construcție. Ei pot veni și cu certificatul de absolvire a gimnaziului (9 clase). Nu-i o limită de vârstă”, a precizat Mariana Garabagiu, membră a comisiei de admitere la Școala Profesională nr. 4.

Cinci liceeni la două școli

La Școala Profesională nr.10 s-au înscris totuși trei liceeni cu rezultate slabe la BAC. Unul din ei vine din Dondușeni, optând pentru specialitatea lăcătuș auto. Alți doi liceeni sunt din capitală și au ales specialitățile electrician și strungar. În același timp, la Școala Profesională nr.7 și-au depus dosarele doi liceeni din Chișinău la specialitatea placator cu plăci. „Suntem sunați de tineri atât din sate, cât și din orașe. Ei vor să afle dacă îi primim și ce meserii ar putea să aleagă. Sperăm că până la sfârșitul perioadei de admitere, vor mai veni și alți candidați”, a spus Anastasia Carcea, membră a comisiei de admitere.

Precizăm că pentru instituţiile de învăţământ secundar profesional, în anul 2013 sunt planificate în total 12035 de locuri, dintre care 2335 pentru şcolile de meserii și 9330 – pentru şcolile profesionale. Cota de înmatriculare în bază de contract în școlile profesionale este de 370 de locuri din numărul total de 12035.

În şcolile profesionale, depunerea cererilor se va efectua în două etape.

Prima etapă va avea loc în perioada 1 iulie -10 august 2013, cu anunţarea rezultatelor până pe 15 august 2013, iar cea de-a doua în perioada 15 – 20 august 2013, cu anunţarea rezultatelor până pe 25 august 2013.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *