Escrocherie de 300 mii de euro

Visul unui grup de tineri de a câştiga bani peste hotare s-a transformat în coşmar după ce au aflat că firma care trebuia să le asigure contractele de muncă a fost vândută. Tinerii susţin că au fost victime ale unei escrocherii de proporţii, în a cărei capcană au căzut aproape 200 de tineri. Ei declară că, după ce au achitat între două şi trei mii de euro Companiei „Global Business Consultanţă”, directorul acesteia, Petru Jitaru, a adunat suma de peste 300 mii de euro, a vândut firma şi a dispărut, lăsându-i derutaţi.
„Când am văzut că a expirat termenul şi că trebuia deja să fiu în Canada, am mers la firmă, dar acolo mi se spunea de fiecare dată că totul va fi bine. În luna iulie, am aflat că firma şi-a schimbat proprietarul şi sediul. La noul sediu, în loc de administraţie, am găsit pe uşă un bileţel de la alţi tineri păgubiţi. Eu am plătit peste 2000 de euro. Banii i-am luat de la părinţi, care i-au împrumutat, şi până azi nici nu le-am spus că, probabil, va fi imposibil să-mi întorc banii pe care ei mi i-au dat ca să-mi asigur un viitor”, a menţionat Tatiana Ignat, una dintre victimele escrocheriei.
În cadrul unei conferinţe de presă, tinerii au declarat ieri că au apelat disperaţi la organele competente: poliţia de sector, Comisariatul general de poliţie, Procuratura Generală, CCCEC, dar n-au obţinut niciun răspuns. „Am cerut audienţă la prim-ministru, dar am fost primiţi de consilierul acestuia pe probleme de tineret – Tudor Darie, de la care am aflat cu stupoare că consilierul îl cunoştea pe escrocul Petru Jitaru. Acesta a spus că va încerca să ne ajute să scoatem banii pe cale neoficială, fără judecată, iar când am întrebat dacă Jitaru va fi pedepsit, consilierul a spus că nu ne interesează soarta lui, ci doar să obţinem banii”, a menţionat Leonid Corceac, alt păgubit. El a subliniat că tinerii cer ca persoana vinovată să fie pedepsită. „Statul nu face nimic pentru a apăra tinerii. Mulţi dintre noi au rămas datori la băncile de la care au făcut împrumuturi, alţii au luat de la părinţi poate ultimele rezerve, ca să plece să facă un ban”, a mai adăugat Corceac.
Indignaţi de faptul că autorităţile nu au luat nicio măsură până în prezent, deşi au fost sesizate acum trei luni, tinerii spun că sunt victimele „nu doar ale firmei care i-a păcălit, dar şi ale organelor de drept”, susţine Ana Axentie.
Contactat de TIMPUL, Tudor Darie a declarat: „Am primit o petiţie din partea acestui grup de tineri, adresată prim-ministrului. Am găsit una dintre persoanele acuzate – Petru Jitaru, pe care l-am invitat la o discuţie la Guvern. A fost prezentă şi Ana Axentie, lidera grupului de tineri. Ei au discutat, au făcut schimb de documente şi au convenit că vor ţine legătura pe viitor. A fost unicul caz când l-am văzut pe acest Jitaru. Ulterior, Jitaru nu a mai răspuns la niciun apel, iar telefonul lui mobil este deconectat. Am transmis petiţia organelor de anchetă, care au iniţiat un dosar penal, iar circa 50 de tineri deja au fost audiaţi”.
Potrivit unei note informative remise de Ministerul Afacerilor Interne, Comisariatul de Poliţie al sectorului Buiucani examinează o serie de cauze penale pornite la 26 iulie anul curent pe acţiunile ilegale ale directorului „Global Business Consultanţă”. Până în prezent, pe cauzele penale cercetate sunt înregistrate 127 de părţi vătămate, se desfăşoară acţiuni de urmărire penală şi documentaţia din cadrul firmei „Global Business Consultanţă” a fost ridicată.
Tinerii cer autorităţilor să se implice în soluţionarea cazurilor lor şi ameninţă că, în caz contrar, vor ajunge la CEDO. De asemenea, tinerii vor organiza un protest în faţa Guvernului la începutul săptămânii viitoare, pe 31 octombrie.