Escrocherii cu umbrelă (II)
Pavel Ciortan a citit un anunţ într-un ziar de publicitate despre angajarea legală în câmpul muncii peste hotarele republicii. A sunat la numărul de telefon indicat şi a aflat toate detaliile ce ţineau de plecare. Venind la oficiul firmei, acesta a admirat frumoasele diplome şi certificate de licenţiere, atârnate pe pereţi, care l-au convins că face să plătească 2500 de euro, sumă ce acoperea costurile contractului, vizei şi a altor cheltuieli necesare. Urma să fie sunat pentru a pleca la Ambasada Norvegiei de la Kiev, unde să-şi perfecteze viza. Cel puţin aşa promiteau angajaţii firmei.
Pe 16 decembrie 2009, a fost anunţat că urmează să plece la Kiev. La data de 19 ianuarie trebuia să-şi primească viza, dar acest lucru nu s-a întâmplat, invocându-se multe şi diverse motive, care amânau de fiecare dată pentru o săptămână sau o lună obţinerea vizei. Pavel Ciortan a cerut atunci să i se întoarcă banii, dar firma găsea noi motive pentru a nu o face. „Dacă vrei să-ţi primeşti banii, găseşte o altă persoană care să încheie un nou contract şi îţi întoarcem banii”, îi spuneau… firmacii. Atunci, Pavel a hotărât să se adreseze cu o cerere la Procuratura Generală, care a trimis plângerea la Comisariatul General de Poliţie. „În urma cercetărilor şi demonstrării faptelor, oficiul firmei a fost sigilat. Iar şefa oficiului ar fi stat în arest la domiciliu. Am trecut întâmplător pe-acolo într-o zi şi am observat că aceleaşi persoane lucrează în continuare. Mai apoi am aflat că, printr-o hotărâre judecătorească, firma a obţinut dreptul de a-şi continua activitatea”, ne spune Pavel.
Activitatea acestei firme este acum interzisă
Camera de Licenţiere se află în proces de judecată cu agenţii economici „Olvis-Stepanenco” (la Curtea de Apel, a doua instanţă) şi „Volaris Grup” (în prima instanţă, la Judecătoria Economică). Dinu Jacot, consultant în cadrul Direcţiei juridice a Camerei de Licenţiere, ne-a declarat că licenţele acestor firme sunt litigioase în prezent. „Intenţionăm să le retragem, motiv pentru care am şi iniţiat procedura judecătorească. Hotărârea Judecătoriei Economice în privinţa SRL „Olvis-Stepanenco” a fost de retragere a licenţei, aceasta fiindu-i retrasă şi în temeiul deciziei ca act al Camerei de Licenţiere, iar decizia finală urmează să fie confirmată de instanţa de judecată”, ne-a mai spus Dinu Jacot.
Elena Slivinschi, ofiţer superior urmărire penală din cadrul Secţiei urmărire penală a Comisariatului General de Poliţie, care a şi investigat cazul, a menţionat că dosarul e trimis deja în judecată la Curtea Supremă de Justiţie. În dosar figurează 100 de persoane – părţi vătămate. Sunt intentate 32 de cauze penale. Conform dosarului, întreaga activitate era condusă de o grupare criminală, alcătuită din trei persoane, care sunt puse acum sub urmărire penală. „Olga Stepanenco e directoare a cel puţin două firme – „Olvis-Stepanenco” şi „Volaris Grup”, menţionează Slivinschi, făcând referire şi la existenţa unei a treia firme. În contract nu se stipula plasarea în câmpul muncii a persoanelor care îl semnau, ci doar oferirea unei informaţii despre locul şi condiţiile stagiunii, practicii, instruirii sau imigrării, conform cerinţei clientului. E o inducere în eroare a clienţilor, o escrocherie. Stepanenco folosea banii în interes propriu şi nu-şi îndeplinea promisiunile făcute. Ducea oamenii la Kiev, îi caza, stăteau câte două-trei săptămâni acolo şi, în fiecare zi, inventa noi motive de ce moldovenii nu pot obţine actele necesare.
Conform spuselor ofiţerului de urmărire penală, faptele săvârşite de colaboratorii firmei cad sub incidenţa art. 190 (5) al Codului Penal ce prevede pedepsirea cu privaţiune de libertate de la opt la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.
„Activitatea acestei firme este acum interzisă”, spune Elena Slivinschi.
Cu furcile asupra SRL „Olvis-Stepanenco”?
Am verificat dacă anunţul de angajare mai apare în ziar. Am constatat că acesta apare şi, sunând la numerele de telefon 72.19.32 şi 24.15.25, am aflat că pot pleca la muncă în Polonia. Pentru asta, am nevoie de două poze, paşaport, buletin, carnet de muncă, adeverinţă de căsătorie sau divorţ, diplomă şi cazier judiciar. Pot alege să lucrez în construcţii, la combinatul de carne, fabrica de paste, de peşte sau pot solicita o muncă în sfera agriculturii. Costul contractului constituie 600 de euro (300 la semnarea contractului şi 300 după primirea vizei), sumă ce include cheltuieli pentru obţinerea vizei şi transportul. Contractul se încheie pe o perioadă de jumătate de an, dar poate fi prelungit „acolo”. Salariul oscilează între $600 şi $1200, în funcţie de munca pe care o aleg. Dacă nu sunt deportată din Europa şi am suma menţionată, atunci pot fi sigură că mă duc la muncă în Polonia… După ce am vorbit cu zeci de păţiţi în cazul dat, care de ani de zile umblă pe drumuri, se ceartă cu angajaţii firmei, dar nu-şi pot scoate banii înapoi, mi-am zis: „Doamne, fereşte-i pe oamenii care cred şi nimeresc pe mâinile unor asemenea escroci…”.
Dar de aceştia sunt mulţi. Chiar ieri ne-a trecut pragul redacţiei tânărul Ruslan Morozan din Mândreşti, Teleneşti. El ne-a prezentat un contract conform căruia SRL „Olvis-Stepanenco” se angaja să-l trimită, legal, la munci în Norvegia încă în vara anului trecut. Pentru asta, el a plătit 2500 de euro. A trecut un an, iar lui i se sugerează să-şi ia grija chiar şi de la banii pe care i-a plătit. Ne-a spus că a încercat să rezilieze contractul în mod civilizat, dar angajaţii firmei nici nu vor să audă de aşa ceva. Ne-a întrebat ce să facă, pentru că el nu vrea să se alăture celor disperaţi cu totul, care spun că sunt gata să meargă cu furcile asupra firmei în cauză.
La sediul firmei SRL „Olvis-Stepanenco” de pe strada Academiei din Chişinău, am vrut să discutăm şi cu directoarea Olga Coronciuc, dar, acolo, una dintre angajate ne-a comunicat că dânsa se află în concediu şi va reveni la sfârşitul lunii. Aşteptăm punctul de vedere al acesteia, dar şi al Centrului Anticorupţie, în atenţia căruia am prezentat şi prima parte din „Escrocherii cu umbrelă”. Am vrea să ştim şi noi răspunsul la întrebarea celor extorcaţi de bani: „Cine dintre oficialităţile statului ţine sub umbrela intereselor sale pe Olga Coronciuc şi firma „Olvis-Stepanenco”?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!