Eşti stresat din cauza bac-ului? Află ce trebuie să faci ca să treci cu brio
Sub o asemenea presiune, nu este deloc usor sa stii sa iti chibzuiesti timpul ramas pentru invatat si sa strecori printre problemele de matematica sau de fizica si pauzele necesare relaxarii, astfel incat, la fel precum un sportiv, sa ajungi in forma intelectuala maxima chiar in zilele de examen.
Specialistii de la Nottingham Trent University le dau tuturor celor aflati in aceasta situatie cateva sfaturi care sa ii ajute sa isi imbunatateasca performantele intelectuale si sa treaca fara probleme peste acest hop din viata lor.
Pregatirea pentru examen
Impartiti-va materia pe saptamani si, pe cat posibil, pe zile. Fixati obiective realizabile si tineti-va de ele.
Relaxati-va inainte de examen. Respingeti gandurile negative de genul "nu mai am timp!", "nu mai tin minte nimic!" sau "nu o sa ma descurc!".
Evitati alcoolul, stimulentele, fumatul excesiv. In schimb, faceti pauze pentru distractie si amuzament. Nu beti cafea seara tarziu pentru ca veti avea probleme cu somnul iar starea de neliniste se va accentua.
In niciun caz nu mergeti direct la culcare dupa ce invatati, pentru ca riscati sa aveti insomnii din cauza activitatii prelungite a creierului.
Pastrati legaturi stranse cu familia si prietenii. Ei sunt "antrenorii" vostri, cei care va vor incuraja si va vor sustine pe tot parcursul acestei perioade dificile.
Examenul se apropie…
Indiferent cat de bine pregatiti am fi, emotii tot exista. Unii stiu din experientele anterioare ca se vor descurca si adopta o atitudine optimista. Altii in schimb sunt nelinistiti sau, mai rau, inspaimantati de gandul ca nu vor face fata si vor avea un esec.
In cazuri extreme, gandurile de genul "daca pierd acest examen viata mea nu mai are niciun rost" produc efecte fizice extrem de neplacute, cum ar fi lipsa poftei de mancare, transpiratii excesive, atacuri de panica, pierderi scurte de memorie. In aceasta situatie, mergeti din timp la medic pentru a primi ajutorul necesar, nu ramaneti asa pana in ziua examenului.
Invatati sa va relaxati
Exista multe metode si tehnici de relaxare, unele mai simple altele mai complicate, invatati din ele si aplicati-le.
Foarte important este, in primul rand, sa respirati corect. Oxigenarea creierului are drept efect cresterea capacitatii de concentrare si o mai buna coordonare a activitatii intelectuale. Aerisiti-va camera des, iesiti la aer periodic.
De asemenea, gasiti-va un locsor unde sa va linistiti macar 10-20 de minute.
Ssssssssst! Asculta linistea!
Invatati sa va detensionati musculatura, in special cea a umerilor, spatelui si picioarelor. Un masaj este cel mai mare cadou pe care il puteti primi in aceasta perioada complicata.
Ganditi pozitiv!
Sunt bine pregatit.
M-am organizat foarte bine.
Am facut tot ce am putut.
Ma pot concentra.
O sa fie bine!
In ziua examenului
Evitati conversatiile in contradictoriu, indiferent de tema pe care sunt purtate sau cat de lipsite de importanta ar fi.
Organizati-va timpul temeinic, astfel incat sa nu intrati intr-o panica suplimentara la gandul ca ati putea intarzia.
Dupa ce primiti subiectele, parcurgeti-le o data, intr-o scurta citire de la cap la coada. Stabiliti cu care vreti sa incepeti, cu cele grele sau cu cele usoare, pe care sunteti siguri ca le veti rezolva.
Verificati periodic timpul pe care il mai aveti la dispozitie, altfel riscati sa ratati unele rezolvari pentru ca v-ati blocat la una.
Pastrati-va calmul si continuati sa ganditi pozitiv, altfel riscati sa intrati in panica si sa va pierdeti concentrarea, memoria si capacitatea de a gasi solutii si idei ingenioase.