Actualitate

Estonia – De la ocupație sovietica, la o uriașa poveste de succes

Puţine ţări au avansat atât de mult în 25 de ani: de la suprimarea iniţiativei private, până la capacitatea de a crea startup-uri de succes. De ce o republica ex-soviectica a ajuns atât de departe puteţi citi în articol.

Estonia este de cinci ori mai mică decât România la suprafaţă şi de peste 15 ori că populaţie. A fost 50 de ani parte a URSS,însă încă din acele vremuri locuitorii aveau acces la lucruri din Occident.

În perioada comunistă în partea de nord a ţării oamenii prindeau televiziunea finlandeză şi era practic o "fereastră către occident", estonienii putând să se uite la Dallas şi la alte prpgrame altfel inaccesibile. Gândirea celor din nordul ţării era deja orientată către vest încă dinainte de 1990 şi acest lucru a contat mult şi pentru mai târziu, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro, Kale Palling, parlamentar estonian care a iniţiat legi în domeniul IT&C.

Apoi multe beneficii a adus faptul că Estonia a fost în rază companiilor scandive care au împrumutat cultură corporatistă specifică ce prevede că fiecare angajat este egal.

Aşa cum arătăm într-un articol recent, Estonia este campioană la modul în care autorităţile folosesc internetul pentru a simplifică la maxim viaţă contribuabililor. În acest context nu este de mirare că cele mai noi sondaje în rândul antreprenorilor au arătat un grad foarte ridicat de satisfacţie faţă de instituţiile statului, un grad mult peste media europeană.

Simplitatea comunicării cu autorităţile este un imens avantaj. Antreprenorii vor să se bucure de un mediu de business relaxat şi Estonia încearcă să fie cât se poate de deschisă. "De aceea avem atât de multe startup-uri în Estonia şi unele sunt fondate de străini", spune Kale Palling.

Şi sectorul privat s-a mişcat bine, cu acceleratoare de startup-uri, programe de mentorat şi angel investors.

A contat mult şi mărimea ţării, fapt ce a modificat în bine modul de gândire al celor care au fondat o afacere. Singură şansă era că business-ul să fie gândit încă din start pentru pieţele internaţionale şi acest lucru a dat naştere unor idei extrem de bune care au avut succes în alte pieţe.

Estonia este celebra pentru startup-uri precum Skype şi Transferwise, iar aceste poveşti de succes i-au inspirat şi pe alţii să înfiinţeze afaceri, văzând că poveştile de succes sunt cât se poate de reale.

Skype a fost creat de estonieni, compania ajungând acum să fie parte a Microsoft care a cumpărat-o în 2011 cu 8,5 miliarde dolari. Echipa de dezvoltare, 400 de oameni, este încă în Estonia.

Microsoft a dat pe Skype mai mult decât pe Nokia, iar acest lucru a avut o însemnătate deosebită pentru Estonia "În anii 90′ ne doream să avem un fel de Nokia în Estonia. Acum, mulţi spun că e mai bine că nu avem o Nokia în Estonia", glumeşte Palling, adăugând că e bine că industria tehnologiei să fie cât mai diversă într-o ţară, nu să depindă de o singură mare companie.

"Mulţi antreprenori au devenit bogaţi, mulţi au investit în startup-uri mici, însă cel mai mare câştig de pe urmă Skype este că aceşti 400 de oameni au experienţă în a lucra cu super-companii internaţionale şi ştiu că dacă faci totul bine şi dacă lansezi servicii utile, poţi reuşi şi Skype a dovedit că se poate. Suntem mândri de Skype nu doar pentru că a fost creat de estonieni, ci şi fiindcă a educat 400 de estonieni".

Piaţă startup-urilor estoniene mai are încă o particularitate: există mulţi fondatori străini şi mulţi angajaţi străini, fiindcă tare este mică şi nu are cum furniza specialişti mulţi în fiecare domeniu. Cam un sfert dintre angajaţi sunt străini şi o bună parte vin din Rusia şi din alte ţări ex-soviectice.

startupcafe.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *