Social

Etulia – sat prorus pe bani europeni

La aproape 200 km distanță de Chișinău, acolo unde teritoriul R. Moldova este pe sfârșite, iar în zare poți observa cu ochiul liber frontiera cu Ucraina, începe comuna Etulia. O seceră și un ciocan poziționat în vârful indicatorului sovietic pe care numele localității este scris în limba rusă îți creează o impresie atât despre vectorul politic de aici, cât și despre limba vorbită.

În timpul unei plimbări prin satul Etulia observi liniile clare între lux și sărăcie. Pe strada principală din localitatea găgăuză am văzut atât case mari, proaspăt renovate, garduri din țiglă metalică sau din cărămidă decorativă, cât și case pustii care se dărâmă. E un semn că în localitate nu este totul atât de bine cum s-ar părea.

„L-am votat pe Dodon ca să ne fie mai bine”

Pe stradă, am întâlnit-o pe Angela, o femeie de 50 de ani care vorbea perfect trei limbi: româna, rusa și găgăuza. Am aflat mai târziu că este moldoveancă și că s-a stabilit în localitate după căsătorie. Angela spune că dacă nu ar fi plecat la muncă peste hotare ar fi dus-o rău. „E foarte greu la sat, peste tot lucrează numai pensionari, iar la sfârșit de lună au și salariu și pensie. Dar eu de când îmi caut de lucru, abia acum s-a găsit un loc și pentru mine la grădiniță, că până nu demult plecam prin Turcia pentru a câștiga un ban”, se plânge femeia.
Cât despre alegerile prezidențiale, Angela recunoaște fără menajamente ca l-a susținut pe candidatul socialist. „Pe Dodon l-am votat, dar ce, nu trebuia? Ca să ne fie mai bine, să nu trebuiască să-mi las copiii și să merg la muncă peste hotare, dar să am de lucru aici în sat”, recunoaște moldoveanca.

„În satul acesta te temi să deschizi gura”

La unul din magazinele din localitate, am cunoscut-o pe Ludmila, care ne-a spus că în sat cei mai nefericiți sunt tinerii pentru că nu au niciun viitor. „La noi e foarte greu, tinerii nu au unde munci, de aceea chiar dacă au studii sunt nevoiți să plece peste hotare. În plus în satul acesta te temi să deschizi gura, nu ai spus ce trebuie, ai de suferit, nu ai făcut cum trebuie, iar ai de suferit”, ne spune proprietara magazinului.
Femeia nu ascunde faptul că l-a votat pe Dodon, mai mult decât atât, Ludmila susține că l-a cunoscut personal și că socialistul i-a câștigat încrederea. „Pe Igor Dodon l-am ascultat și l-am văzut în realitate de două ori și mi-a plăcut că vorbește ferm, este încrezător și spune adevărul. În plus, candidatul socialist a răspuns la toate întrebările fără să citească de undeva și a vorbit despre lucruri concrete. El nu a spus ceea ce ne-am fi dorit să auzim, nu ne-a promis marea și sarea, dar a vorbit despre cum trebuie să fie în realitate. De exemplu, Igor Dodon a explicat clar că limba rusă nu poate fi dintr-odată recunoscută drept a doua limbă de stat, mai întâi trebuie ca limba de stat să fie limba moldovenească, pentru că noi locuim în Moldova, nu în România”, explică femeia.

„Unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere. Asta e muncă bărbătească”

Mai mult de atât, proprietara magazinului spune că nu a votat-o pe Maia Sandu pentru că atunci când a fost la conducere, lucrurile în domeniul învățământului au luat o turnură proastă. „Eu nu știu dacă Maia Sandu este vinovată sau altcineva, dar atâta timp cât a fost ministru al Educației, acolo lucrurile au fost proaste, în școlile, colegiile și în întregul sistem de învățământ. De aceea, oamenii noștri au votat împotriva ei, pentru școli în mod special, dar și pentru faptul că de câte ori am văzut-o la televizor aceasta nu era încrezătoare în ceea ce spune și nu putea răspunde concret la întrebări”, spune Ludmila.

Elizaveta, una dintre cumpărătoarele prezente în magazinul din localitate, nu a vrut să ne spună cum o duce în sat. În schimb ne-a spus că l-a votat pe socialist, nu pentru meritele sale, ci pentru simplul fapt că este bărbat. „Da eu știu de ce l-am votat pe Dodon?! Nu știu. Poate pentru că am auzit că Maia Sandu ar fi studiat în America, e adevărat? Am mai văzut la televizor că au alungat-o de pe la Bălți sau nu mai știu de pe unde. Și în general, unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere? Asta e muncă bărbătească”, afirmă femeia răspicat.
La grădinița din localitate, l-am cunoscut pe Piotr, un bărbat de 59 de ani, care suda carcasa unui foișor. Acesta a recunoscut că acum nu o duce rău, iar dacă muncești, n-ai cum să mori de foame la țară. „Am muncit toată viața mea, așa că acum o duc mai bine. E adevărat, când vine iarna cheltuielile pentru gaz bat la buzunar, dar când am să simt că nu mă pot descurca, am să plec din nou la muncă peste hotare”, spune bărbatul oftând.

„Dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”

Și sudorul recunoaște că a votat pentru Igor Dodon, doar că bărbatul nu a susținut persoana, ci vectorul pe care candidatul socialist îl promovează. „Înțelegeți, Rusia mi-a dat posibilitatea să am acum un trai decent. Am muncit 16 ani la Moscova, m-am reîntors acasă acum opt ani și din banii adunați mi-am făcut reparație euro și alte lucrări prin gospodărie. Dacă Rusia nu-mi oferea oportunitatea să pot munci, nu se știe cum o duceam acum. Dodon susține vectorul prorus, de aceea l-am și votat. Am speranța că dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”, explică Piotr.

Pe Alexandra, o femeie trecută de 60 de ani, am găsit-o lucrând în grădină, avea mâinile înghețate de frig, iar pe chipul ei se citea oboseala. Când m-a văzut, m-a luat la rost și mi-a sugerat să mă plimb prin sat și să trag singură concluzii despre cum trăiește lumea. „Ce umblați atâta și întrebați? Nu vedeți și singură că ne este greu, mergeți prin sat și uitați-vă că fiecare a patra casă se dărâmă și întrebați-vă unde sunt proprietarii. Nu-s, au lăsat și casă și masă și s-au dus unde i-au dus ochii”, îmi spune femeia vizibil deranjată de întrebare.

Când am început discuția despre alegerile prezidențiale, femeia s-a luminat la față și cu un zâmbet larg a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist pentru că-l simpatizează. „Pe Igor Dodon l-am votat pentru că îmi este simpatic și vreau să trăim mai bine, el știe ce vorbește, susține relațiile cu Rusia și o să ne majoreze pensiile. Nu ca acum, primesc 700 de lei, bani din care nu pot să achit nici măcar gazul. De aceea, sunt nevoită să îndur frigul în propria casă”, concretizează Elizaveta

Pe moș Ivan l-am întâlnit cu un topor în mână, hoinărind pe ulițele satului în căutarea vreascurilor. Bătrânul de 80 de ani, răsufla din greu, avea mâinile muncite și umflate de frig, ochii senini și spatele gârbovit de prea multe griji. Moș Ivan mi-a spus că în sat nu este atât de greu dacă muncești, dar iată pentru pensionari viața aici e de-a dreptul insuportabilă. „În sat cine muncește acela are, dar cine trândăvește – nu are nimic. Mai rău de noi, pensionarii, că avem pensii mici și supraviețuim cu greu. Satul nostru este gazificat de când e lumea, dar ce folos? Eu cu o pensie de 1100 de lei și bătrâna mea cu același ajutor, dacă am porni căldura ar trebui să murim de foame. De aceea umblu și strâng vreascuri și facem un pic de foc într-o sobă pe care am construit-o de nevoie”, spune bătrânul cu lacrimi în ochi.

„Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent”

Bătrânul a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist la alegerile prezidențiale pentru că i-a fost frică că R. Moldova și-ar putea pierde independența. „Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent și nimeni să nu ne scoată ochii că suntem găgăuzi. Noi vrem să trăim în pace, alături de moldoveni, ruși, ucraineni, români în țara unde ne-am născut și nimeni să nu ne mai sperie cu românizarea sau Uniunea Europeană. De aceea l-am votat pe Igor Dodon”, recunoaște bărbatul care în timpul conversației a vorbit atât în limba rusă, cât și în limba găgăuză, ba chiar și în română în semn de respect.

În drum spre descoperirea oamenilor din satul Etulia, l-am întâlnit și pe moș Valerii, un bărbat de 75 de ani care păștea oile pe un câmp. Când l-am întrebat despre cum îi merge în sat, bătrânul a lăsat privirea în pământ și a răsuflat din greu, fără să mai scoată un cuvânt. Despre alegeri, bărbatul ne-a spus că l-a votat pe Igor Dodon pentru că-l cunoaște de mult timp și are convingerea că socialistul este omul de care Moldova are nevoie. „Înțelegeți, noi nu o cunoaștem pe Maia Sandu, femeia aceasta a apărut peste noapte în politica moldovenească. Se spune că a studiat în SUA și nu știu ce a mai făcut pe acolo în folosul statului american. Dar nu pentru aceasta am votat-o, ci pentru simplul fapt că atunci când răspundea la întrebări nu avea încredere în ceea ce spune. Atunci am înțeles că Maia Sandu nu este omul de care are acum nevoie Moldova. Pe când Igor Dodon este matur, el a fost la conducere încă pe vremea lui Voronin, socialistul a văzut de toate, iar acum va ști cum să acționeze pentru ca poporul să trăiască mai bine, iată de ce l-am votat”, explică moș Valerii.

Etulia a beneficiat de granturi europene de milioane de lei

Chiar dacă găgăuzii din comuna Etulia se tem de tot ce înseamnă Uniunea Europeană în general, și România în particular, localitatea beneficiază de granturi europene încă din anul 2005. Serghei Cudjuclu, consilierul local din localitate, care a fost și primarul comunei Etulia în perioada 2007-2015 ne-a spus că localitatea a beneficiat de mai multe granturi europene în timp ce Federația Rusă nu a investit nimic. „Din anul 2007 până în 2015, localitatea noastră a beneficiat de granturi din partea Turciei, a României și din partea Uniunii Europene, Federația Rusă, pe lângă posibilitatea de a munci acolo pe care le-o oferă oamenilor noștri, nu ne-a acordat nimic”, explică consilierul local.
Apoi, Serghei Cudjuclu a început să ne enumere toate granturile de care a dispus comuna care are în administrația sa trei așezări: Etulia, Gara Etulia și Etulia Nouă. Așa am aflat că primul grant european a ajuns în localitate încă în anul 2005, atunci din 500 mii de lei s-a acoperit școala cu țiglă metalică, iar din alte 300 de mii s-a reconstruit drumul la Etulia Nouă. „În 2010, tot cu suportul Uniunii Europene s-a reparat biblioteca, sala de dans și alte trei cabinete din incinta Casei de Cultură. De asemenea, s-a cumpărat mobilier nou, calculatoare, bare și oglinzi pentru sala de dans. Apoi, în anul 2011 am beneficiat de un grant european în valoare de 600 mii de lei, din care a fost renovat și modernizat fântâna arteziană pentru locuitorii de la Gara Etulia. Iar în anul 2012, Uniunea Europeană ne-a oferit un grant de trei milioane de lei drept suport pentru construcția Centrului de Sănătate din localitate. Și nu în ultimul rând, în 2014 cu suportul Guvernului Român, s-au efectuat lucrări de încălzire a fațadei la grădinița din localitate”, a spus Serghei Cudjuclu

Consilierul local a mai adăugat că în prezent localitatea este în așteptarea unui alt grant european pentru renovarea altei fântâni arteziene din localitate, care le va permite locuitorilor din satul Etulia Nouă, să beneficieze de apă, indiferent de anotimp.

Chiar dacă Uniunea Europeană a investit în ultimul deceniu sume considerabile în dezvoltarea comunei Etulia, locuitorii satului susțin în continuare vectorul prorus. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din cei 2783 de locuitori incluși în listele electorale, la alegerile prezidențiale au votat 1552 de cetățeni, dintre care 1532 l-au susținut pe Igor Dodon și doar 18 săteni i-au acordat votul de încredere candidatului unic Maia Sandu. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *