Eurodeputaţii condamnă înaintarea militară a Rusiei în Marea Neagră
Într-o rezoluţie adoptată, se subliniază că Rusia şi-a consolidat capacităţile militare atât ofensive, cât şi defensive în Marea Neagră cu bombardiere cu rază lungă de acţiune "capabile să poarte rachete de croazieră şi avioane de recunoaştere care operează aproape de ţărmurile vestice ale Marii Negre şi care pot pătrunde adânc în Europa Centrală".
Pentru parlamentarii europeni, anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea oferă Rusiei un"Kaliningrad de sud’, cu alte cuvinte "un alt avanpost în vecinătatea imediată a NATO, de această dată pe mare", într-o aluzie la enclavă rusă de la Marea Baltică.
Potrivit informaţiilor PE, Rusia intenţionează să adauge flotei sale din Marea Neagră şase noi submarine diesel moderne de tip "Rostov pe Don" şi şase noi fregate de tip "Amiral Grigorovici".
De asemenea, eurodeputaţii au acuzat faptul că Rusia şi-a sporit semnificativ capacităţile de apărare aeriană şi năvală în bazinul Marii Negre, amplasând noi rachete de apărare năvală (anti-nave), cu o rază de acţiune de 600 km, capabile să ajungă la Strâmtoarea Bosfor.
Pe plan tactic, s-a subliniat că două brigăzi de infanterie năvală ce pot fi susţinute de nave portelicopter de tip Mistral prezintă o ameninţare potenţială semnificativă de invazie pe cale terestră.
În rezoluţie, europarlamentarii încurajează statele membre ale UE "să aibă un răspuns de securitate la aceste provocări".
În plus, se insistă asupra "importanţei critice" pentru toate ţările UE a coordonării cu NATO şi Statele Unite, precum şi asupra faptului că Marea Neagră este o "componentă cheie" a securităţii euro-atlantice.
În aceeaşi şedinţa, eurodeputaţii au aprobat o rezoluţie cu privire la stadiul relaţiilor dintre UE şi Rusia în care şi-au manifestat profundă preocupare în legătură cu restricţiile semnificative ale libertăţii mediilor de comunicare şi au reiterat condamnarea Moscovei pentru implicare în războiul din Ucraina prin susţinerea separatiştilor proruşi.
În acest context, documentul subliniază că Rusia "nu mai poate fi tratată sau considerată că un partener strategic", încheie EFE.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!