Actualitate

Europa, acasă, în Moldova

Festivităţile au fost deschise de către oficiali din UE şi RM, care au venit cu scurte mesaje pentru cetăţenii adunaţi în Piaţă. Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Füle, a spus că este foarte fericit să sărbătorească Ziua Europei într-o ţară cu vocaţie europeană. „Taxe reduse la vize, călătorie mai uşoară pentru oameni de afaceri şi studenţi sunt câteva rezultate pe care le-am obţinut deja şi lucrăm în continuare pentru a obţine şi mai multe. Vrem să aducem Moldova cât mai aproape de UE. Mă bucur să văd astăzi atâţia tineri entuziasmaţi, care împărtăşesc valorile UE”, a spus în discursul său Comisarul Štefan Füle.

Premierul Vlad Filat a menţionat sprijinul popular pe care îl are ideea integrării, dar şi faptul că cetăţenii RM sunt parte valorică a spaţiului european: „Moldova este o ţară mică, dar cu viitor mare, care nu poate fi altul decât cel european. La mulţi ani, Europa, şi aşteptaţi-ne că noi venim!”, a spus la final Filat. „Noi suntem europeni şi trebuie să fim în familia europeană. Reformele sunt dureroase, dar fără ele nu putem ajunge în UE. Drumul nostru este clar: Chişinău-Bruxelles”, a spus, la rândul său, preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Iar primarul Dorin Chirtoacă s-a arătat convins că ziua de 15 mai este una istorică, în care începe numărătoarea inversă pentru integrarea RM în UE, şi că Europa este la ea acasă, în Moldova…

Bine aţi venit în Orăşelul European!

De Ziua Europei, în PNAM a fost instalat Orăşelul European în care, în zeci de corturi special amenajate, ambasadele statelor membre ale UE i-au întâmpinat pe cetăţenii RM pentru a le prezenta oportunităţile lor turistice şi de afaceri. Totodată, proiectele UE care activează la Chişinău şi-au prezentat rezultatele, pentru a atrage atenţia asupra asistenţei UE pentru Moldova şi felul în care cetăţenii pot beneficia de aceasta. Au fost desfăşurate, totodată, zeci de activităţi culturale, distribuite materiale promoţionale şi organizate concursuri. Fiecare vizitator al Orăşelului European a plecat acasă cu pliante care conţineau informaţii despre fiecare ţară-membră UE, despre Uniunea Europeană, Consiliul Europei sau limbile europene. La cortul Clinicii universitare, Proiectul „Strengthening of Primary Health Care” în RM au avut la dispoziţie echipament mobil cu ajutorul căruia medicii de familie au oferit consult medical gratis, care consta în verificarea nivelului de colesterol şi de zahăr şi a greutăţii corpului. La corturile Cehiei, Germaniei, Franţei, Lituaniei şi Poloniei au fost proiectate filmuleţe despre aceste ţări. Iar reprezentanţii Austriei au organizat ceremonia de înmânare de burse pentru participarea la Şcoala de vară a Universităţii din Viena. În alte două corturi, două şcoli de limbi ne-au oferit şansa de a învăţa câteva cuvinte şi fraze-cheie în limbile bulgară, cehă, germană, franceză, lituaniană, poloneză, portugheză, spaniolă, engleză şi turcă. Chişinăuieni de diferite vârste au acceptat provocarea, devenind elevi pentru câteva ore…

Unitate prin diversitate în… bucătărie

Ambasadele europene au demonstrat şi „unitatea în diversitate” a bucătăriei europene, invitându-i pe vizitatori să guste din bucătăria tradiţională italiană, poloneză, românească, turcească, dar şi din berea germană şi belgiană. Dorin Chirtoacă şi Marian Lupu s-au delectat cu bucate şi vin din cortul UTA Gagauz-Yeri, iar câţiva etnici găgăuzi au dansat în faţa cortului tradiţionalele lor dansuri. Cele mai populate corturi au fost cele cu cârnăciori şi tortellini, bere şi vin, iar pastele italiene şi shaworma-ua turcească au avut parte de multă atenţie din partea admiratorilor acestor bucate. O porţie de cârnăciori costa 15 lei, iar unele bucate au fost distribuite gratis pentru toţi doritorii. Bucatele europene au atras vizitatorii orăşelului prin gustul lor condimentat şi deosebit de cel moldovenesc.

Cei care au ajuns în Orăşelul European şi-au putut potoli şi foamea de informaţie – în cadrul dezbaterilor publice organizate, reprezentanţii ambasadelor statelor membre ale UE, dar şi oficialii moldoveni – între care am remarcat prezenţa ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, – au răspuns la întrebările publicului privind relaţiile UE-RM. Dialogul a fost unul emoţionant şi pe alocuri cu scântei, pentru că cetăţenii doreau răspunsuri exacte şi nu acceptau afirmaţii promiţătoare. În cortul dezbaterilor au fost prezenţi atât adepţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi ai opoziţiei comuniste. Printre subiectele cele mai arzătoare au fost liberalizarea regimului de vize, problema transnistreană, menţinerea relaţiilor civilizate cu vecinii versus dorinţa RM de a adera la UE…

Pe parcursul zilei, pe scena din PNAM au evoluat corul de copii „Lacrimosa” de la Liceul „Mihail Berezovschi” din Chişinău şi Orchestra Simfonică Naţională a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”. Ambasada Spaniei la Bucureşti şi RED „Union Fenosa” au adus trupa de flamenco „Lola Mayo”, iar Ambasada Republicii Cehe – formaţia lui P. Růžička. Spre seară, fanii muzicii rock s-au delectat cu piesele formaţiilor „Vara” şi „Alternosfera” din RM şi „Brainstorm” din Letonia.

În acest an a fost marcată cea de-a 60-a aniversare de la semnarea Declaraţiei Shuman, care a pus bazele Comunităţii Europene, iar mai târziu ale – Uniunii Europene. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită în RM în anul 2006.

Nelly Gâştemulte,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *